31 Mart 2014 Pazartesi

kıymalı yeşil mercimek yemeği


Malzemeler:
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 soğan
  • 150 gr. kıyma
  • 1 patates (küp küp doğranmış)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz
  • karabiber
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • su
Üzeri İçin:
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 diş sarımsak  (dövülmüş)
  • pul biber
Yapılışı:


Mercimekler yıkanır ve akşamdan suda ıslatılır. Ertesi gün suyu süzülür. Sıvı yağ ile önce küçük doğranmış soğanlar ve kıyma kavrulur. Salçalar eklenerek kavrulmaya devam edilir. Tuz, karabiber ve sıcak su ilave edilir. Su kaynayınca suyu süzülmüş mercimek ve patates eklenir.  Mercimek ve patates yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir. Servis tabağına alınır. Sirke, dövülmüş sarımsak ve pul biber ayrı bir kasede karıştırılır.  İstenirse bu sos yemeğin üzerine gezdirilerek servis yapılır.






30 Mart 2014 Pazar

damla sakızlı kurabiye



Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı süt
  • yarım paket margarin (yumuşak)
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket damla sakızlı muhallebi (toz halde)
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
Yapılışı:


Yumurta, pudra şekeri, süt, margarin, sıvı yağ, toz halde damla sakızlı muhallebi, kabartma tozu ve un ile sert olmayan bir hamur yoğrulur. Elde yuvarlanarak şekil verilir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır.



25 Mart 2014 Salı

pekmezli un helvası


Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker
  • 1 çay bardağı pekmez
  • 1 su bardağı süt
  • biraz ceviz (iri dövülmüş)
Yapılışı:


Sıvı yağ ve tereyağı tencereye alınarak üzerine un eklenir. Unun rengi koyulaşana kadar sürekli karıştırılarak kavrulur. Unun rengi koyulaştığında şeker ve pekmez dökülerek kısık ateşte karıştırılır. 1 yada 2 dk sonra süt eklenir. Kaynayana ve koyulaşıp kıvam alana kadar karıştırılır. Ocaktan alındıktan sonra ceviz ilave edilerek kapağı kapatılarak dinlenmeye bırakılır. Ilınınca kaşıkla şekil verilir.




22 Mart 2014 Cumartesi

cevizli tavuklu börek


Malzemeler:

Hamuru İçin:
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı süt
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı margarin (yumuşak)
  • tuz
  • aldığı kadar un (yaklaşık 2 su bardağı)
İç Harcı İçin:
  • 1 soğan
  • yarım tavuk göğsü (haşlanmış)
  • yarım  su bardağı ceviz (iri dövülmüş)
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • tuz
  • karabiber
Kızartmak İçin:
  • sıvı yağ
Yapılışı: 


Hamur için gerekli olan malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak yoğrulur. Üzerine nemli bir bez örtülerek 15 dk. dinlendirilir. Bu arada içi hazırlanır. Sıvı yağ ile küçük doğranmış soğan kavrulur. Soğan kavrulunca haşlanıp küçük doğranmış tavuk etleri ilave edilir. Birkaç kez çevrildikten sonra tuz ve karabiber eklenerek ocaktan alınır. En son ceviz ilave edilerek karıştırılır. Hamur bezelere ayrılır. Her biri merdane ile unlanarak çay tabağından biraz büyük açılır. İç malzemesi konularak poğaça şeklinde bir ucu diğerinin üzerine kapatılır. Kızgın sıvı yağda her iki tarafı da kızartılarak kağıt havlu üzerine alınır.




20 Mart 2014 Perşembe

çikolatalı elmalı toplar

Malzemeler:
  • 4 elma rendesi
  • 2 paket  pötibör bisküvi (ufalanmış)
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 3 çorba kaşığı ceviz (veya fındık) (dövülmüş)
Çikolata Sosu İçin:
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • yarım su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı margarin
  • veya hazır çikolata sosu
Üzeri İçin:
  • hindistan cevizi veya yeşil fıstık
Yapılışı:


Elma rendesi ile diğer malzemeler karıştırılıp yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak elde yuvarlanır ve top şekli verilir. Servis tabağına dizilir. Çikolata sosu için gerekli malzemeler ocakta koyulaşana kadar pişirilir. En son margarin eklenerek karıştırılır ve ocaktan alınır. Soğutulmuş çikolata sosu elmalı topların üzerine dökülür. Buzdolabında soğuduktan sonra  üzerine hindistan cevizi veya toz yeşil fıstık serpilerek servis yapılır. 
(Bisküvilerin miktarı elmaların su salma oranına göre ayarlanmalı.)


19 Mart 2014 Çarşamba

ay çekirdekli poğaça

Tam buğday unu ile hazırlanan ve içindeki malzemelerden dolayı  diyet zamanlarında rahatlıkla yenilebilecek bir poğaça.



Malzemeler:
  • 1 yumurta akı
  • 1 su bardağı ayran (2 çorba kaşığı yoğurt ile hazırlanmış)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • tuz
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar tam buğday unu
İç Harcı İçin:
  • beyaz peynir (ezilmiş)
  • maydanoz (kıyılmış)
  • karabiber
Üzeri İçin:
  • 1 yumurta sarısı
  • ay çekirdeği
Yapılışı:


Hamur için gerekli malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak yoğrulur. İç malzemeleri de bir kasede karıştırılır. Hamurdan küçük parçalar koparılır. Elle bastırılarak açılır. İç malzemesi konulur. Kapatılarak şekil verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Ay çekirdeği serpilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.


18 Mart 2014 Salı

etli nohut yemeği



Malzemeler:
  • 1.5 su bardağı nohut
  • 250 gr.  dana eti (kuşbaşı)
  • 2 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz
  • 1 büyük soğan
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • su
Yapılışı:


Nohut akşamdan ıslatılır. Ertesi gün süzülerek düdüklüde haşlanır. Tencerede sıvı yağ ile soğan ve et kavrulur. Salçada eklenerek kavrulmaya devam edilir. Üzerini geçecek kadar su eklenir. Kaynayınca ve et yumuşayınca haşlanmış olan nohut ve tuz katılır.




17 Mart 2014 Pazartesi

kolay profiterol

Profiterol sevenler için gerçeğini aratmayan ve fazla zaman harcamadan hazırlanabilen pratik bir tatlı. Sunum kendi el emeğim olan tepsi ile:)




Malzemeler:
  • 1 paket etimek (tuzsuz)
Muhallebisi İçin:
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 2 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
Çikolata Sos İçin:
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 6 çorba kaşığı şeker
  • 2.5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı margarin
  • veya hazır çikolata sosu
Yapılışı:


Etimekler kaselere veya kuplara ufalanır. Muhallebi için gerekli olan un, nişasta, şeker ve süt ocakta sürekli karıştırılarak koyulaşana kadar pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra vanilya eklenerek karıştırılır. Sıcakken etimeklerin üzerine dökülür. Çikolata sosu için gerekli olan malzemelerde ocakta karıştırılarak pişirilir. En son margarin eklenerek ocaktan alınır. Kasenin en üstü bu çikolata sosu ile kaplanır. Soğuduktan sonra servis yapılır. 


16 Mart 2014 Pazar

sebzeli çorba

Malzemeler:
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 soğan
  • 2 küçük yeşil biber
  • 1  orta boy havuç 
  • 1  orta boy patates
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • tuz
  • karabiber
  • 7 su bardağı su (veya et suyu)
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
Yapılışı:

Su tencereye alınarak kaynamaya bırakılır. Yıkanmış mercimek, küçük doğranmış soğan, küp küp doğranmış havuç ve yağlar kaynamış olan suya eklenir. Mercimek biraz pişince küp küp doğranmış patates, ince ince kıyılmış yeşil biberler, pirinç, tuz ve karabiber eklenir. Pişirilir. Piştikten sonra dilerseniz üzerine yağda kızarmış küçük ekmekler ekleyebilirsiniz.



15 Mart 2014 Cumartesi

portakallı irmik helvası


Malzemeler:
  • 1.5 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1- 2 çorba kaşığı çam fıstığı
Şerbeti İçin:
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • yarım portakal kabuğu rendesi
  • 1 orta boy portakalın suyu
Yapılışı:


Tencereye ilk önce sıvı yağ ve irmik alınarak biraz kavrulur. Daha sonra fıstık ve tereyağı eklenerek kavrulmaya devam edilir. Ayrı bir yerde şeker, süt, su, portakal suyu ve portakal kabuğu rendesi karıştırılır.(Ocakta pişirilmez.) İrmiğin rengi koyulaşınca hazırlanan şerbeti dökülerek kısık ateşte karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir. Demlendirildikten sonra servis yapılır.




14 Mart 2014 Cuma

kırmızı mercimekli poğaça





Malzemeler:
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek (haşlanmış)
  • 1 yumurta akı
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • yarım paket margarin (yumuşak)
  • 1 su bardağı lor peyniri 
  • yarım çay bardağı kaşar peyniri rendesi
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz
  • karabiber
  • kırmızı toz biber
  • 4 dal maydanoz (kıyılmış)
  • 2 taze soğan (ince doğranmış)
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un ( 5 su bardağından biraz fazla)
Üzeri İçin:
  • 1 yumurta sarısı
  • çörek otu veya susam
Yapılışı: 


Kırmızı mercimek haşlanır, süzülür ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra yoğurma kabına alınır. Diğer bütün malzemeler sırasıyla eklenerek yoğrulur. Çok sert olmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Cevizden daha büyük parçalar koparılarak yuvarlanır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Çörek otu veya susam serpilerek önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.


13 Mart 2014 Perşembe

elmalı kereviz salatası


Malzemeler: 
  • 1 büyük kereviz
  • 1 elma
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • tuz
Süslemek İçin:
  • maydanoz
  • pul biber

Yapılışı:

Kereviz ve elma çiğ olarak rendelenir. Tuz ve sarımsaklı yoğurt ile karıştırılıp servis tabağına alınır. (İstenirse biraz mayonezde konulabilir.) Üzeri maydanoz ve pul biber ile süslenir.



12 Mart 2014 Çarşamba

tavuklu börek





Malzemeler:
  • 2 yufka
Sosu İçin:
  • 1 yumurta akı
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
İç Harcı İçin:
  • 1 tavuk göğsü
  • 1 soğan
  • 2 yeşil biber
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 patates  (haşlanmış)
  • 1 havuç (haşlanmış)
  • 1 tatlı kaşığı domates  salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz
  • karabiber
  • kırmızı toz biber
  • kekik
  • maydanoz (kıyılmış)
Üzeri İçin:
  • 1 yumurta sarısı
Yapılışı:


Sıvı yağ ile ilk önce soğan kavrulur. Daha sonra  halka halka doğranmış yeşil biber ve küçük küçük doğranmış tavuklar eklenir. Biber ve tavuk kavrulduktan sonra salçalarda ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. En son haşlanmış ve küp küp doğranmış patates, havuç ,tuz ve baharatlar eklenerek birkaç kez karıştırılıp ocaktan alınır. Ocaktan alındıktan sonra kıyılmış maydanoz eklenir ve soğumaya bırakılır. Bir yufka tezgaha serilerek sekiz eşit üçgene kesilir. Çırpılmış olan sos yufkanın her tarafına sürülür. Yufkanın geniş olan uç kısımına harç konularak rulo sarılır. üzerine yumurta sarısı sürülerek yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.



11 Mart 2014 Salı

kabak tatlısı






Malzemeler:
  • 1.5 kg. bal kabağı (dilimlenmiş)
  • 2 su bardağı toz şeker
  • yarım çay bardağı su
Üzeri İçin:
  • ceviz 
Yapılışı:


Kabaklar tencereye dizilir. Üzerine şeker dökülür. Su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirilir. Üzerine ceviz serpilerek servis yapılır.






10 Mart 2014 Pazartesi

ekmek köftesi



Malzemeler:
  • 1 tane  bayat ekmek (ufalanmış)
  • 1 yumurta
  • 1- 2 diş sarımsak
  • 1 kuru soğan (küçük doğranmış)
  • 2 taze soğan (ince kıyılmış)
  • 100 gr. beyaz peynir (ezilmiş)
  • karabiber
  • kimyon
  • kırmızı toz biber
  • kuru nane
  • birkaç dal maydanoz (kıyılmış)
Üzeri İçin:
  • sarımsaklı yoğurt
Salça Sosu İçin:
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • yarım tatlı kaşığı biber salçası
  • kırmızı toz biber
  • pul biber
  • kuru nane
  • biraz su (açmak için)
Kızartmak İçin:
  • sıvı yağ
Yapılışı:


İyice ufalanmış ekmek ile bütün malzemeler karıştırılıp yoğrulur. Elde yuvarlak veya oval şekil verilerek kızgın sıvı yağda kızartılır.
Dilerseniz  yeşillikler yada sarımsaklı yoğurt  ve salça sosu ile servis yapabilirsiniz.


8 Mart 2014 Cumartesi

limonlu mahlepli kurabiye




Malzemeler:
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı margarin (yumuşak)
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • yarım limon kabuğu rendesi
  • aldığı kadar un
Üstü İçin:
  • 1 yumurta akı
  • toz şeker
Yapılışı:


Hamur için gerekli olan tüm malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak yoğrulur. Kurabiye kalıplarıyla veya elde yuvarlanarak şekil verilir. Üstü önce yumurta akına daha sonra toz şekere batırılarak yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.


7 Mart 2014 Cuma

zeytinyağlı pırasa




Malzemeler:
  • 1 kg. pırasa
  • 1 - 2 diş sarımsak
  • 1 büyük havuç
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 çay kaşığı şeker
  • tuz
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2- 3 çorba kaşığı pirinç
  • yarım limon suyu
  • yeteri kadar su
Yapılışı:


Pırasalar yıkanır ve en uçtaki yeşil kısımları temizlenerek bir parmak genişliğinde halka halka dilimlenir. Yağ ile önce halka halka doğranmış havuçlar kavrulur. Daha sonra pırasa ve sarımsak ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Şeker, tuz ve salçalarda eklenir. Yeteri kadar su konularak kaynamaya bırakılır. Pırasalar yumuşayınca pirinç ve ocaktan almaya yakın limon suyu eklenir.


6 Mart 2014 Perşembe

zeytin ezmeli ve dereotlu poğaça



Malzemeler:

Hamuru İçin:
  • 1 yumurta akı
  • 1.5 su bardağı süt (ılık)
  • 1 paket yaş maya
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • yarım demet dereotu (kıyılmış)
  • aldığı kadar un
İç Harcı İçin:
  • zeytin ezmesi veya
  • beyaz peynir
Üzeri İçin:
  • yumurta sarısı
  • susam ve çörek otu
Yapılışı:


Ilık süt, şeker ve yaş maya bir kapta iyice karıştırılır. Üzerine önce yumurta akı ve daha sonra diğer malzemeler eklenerek yoğrulur.  Hamura en son kıyılmış dereotu eklenir. Üzeri örtülerek hamur kabarana kadar yaklaşık 1 saat dinlendirilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. İçine zeytin ezmesi sürülür. (Veya beyaz peynir konulur.) Poğaça şeklinde kapatılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Susam ve çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.