23 Kasım 2013 Cumartesi

aşure

Aşure Arapça'da 10 manasına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdürHadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu ikramlar şöyledir;


1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Aşure Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cudi Dağının üzerine Aşure Gününde demirlemiştir.
3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Aşure Günü kurtulmuştur.
4. Hz. Adem'in (a.s.) tövbesi Aşure Günü kabul edilmiştir.
5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Aşure Günü çıkarılmıştır.
6. Hz. İsa (a.s.) o gün dünyaya gelmiş ve Aşure Günü semaya yükseltilmiştir.
7. Hz. Davud'un (a.s.) tövbesi o gün kabul edilmiştir.
8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
9. Hz. Yakub'un (a.s.) oğlu Hz.Yusuf' un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
10. Hz. Eyyub (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.
Hz. Aişe'nin belirttiğine göre, Kabe'nin örtüsü daha önceleri Aşure Gününde değiştirilirdi.
İşte böylesine kudsi olayların yıl dönümü olan bu mübarek gün ve gece Saadet Asrından beri Müslümanlarca hep kutlanmıştır. Çünkü, Cenab-ı Hakkın bugünlerde yapılan ibadetleri, edilen tövbeleri kabul edeceğine dair hadisler vardır.



Malzemeler:
  • 2 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • yarım su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 10 adet kuru kayısı
  • 4- 5 adet kuru incir
  • 1 elma (küp küp)
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 1 fiske tuz
  • 1 su bardağı süt
  • 3 su bardağı su
Süslemek  İçin:
  • tarçın
  • hindistan cevizi
  • kuş üzümü
  • fındık
  • ceviz
  • nar
Yapılışı:


Buğday bir kasede üzerini geçecek kadar ılık su ile bir gece önceden ıslatılır. 1 yada 2 saat sonra aynı su ile (eğer suyu azalmışsa biraz daha su eklenerek) biraz haşlanır. Kuru fasulye ve nohut da ayrı bir kasede yine aynı şekilde bir gece önceden ıslatılır, ertesi gün suyu süzülerek  düdüklü tencerede yumuşayana pişirilir. Ayrı bir yerde de pirinç, kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirde yumuşayıncaya kadar haşlanır. Hepsi bir tencerede birleştirilir. Su eklenir ve kaynatılır. En son süt, şeker, elma, portakal kabuğu rendesi eklenir ve karıştırılır. Kaselere konulur. Ilınınca üzeri süslenir.
















Diğer tatlı tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.

6 yorum: