11 Kasım 2013 Pazartesi

mutfak için püf noktaları



İyi Kabarmış Bir Kek İçin:
Kek için kullanacağınız malzemelerin hepsinin oda ısısında olması gerekir.
Kabartma tozu konulduktan sonra mikserle çırpılmamalı, tahta kaşıkla karıştırılmalıdır.
Fırına konulduktan sonra ilk 15- 20 dk. fırının kapağı açılmamalıdır. Eğer açılırsa kekin çökmesine yol açar.
Ayrıca keki sıcakken keserseniz yine kekin kabarıklığının inmesine yol açarsınız.
Aynı kural pasta ve tatlılar içinde geçerlidir.

Hamurda Acı Bir Tat Oluşmasını Önlemek İçin:
Hamur işlerine konulan karbonat, kabartma tozu ve vanilyanın hamuru acıtmaması için unun içine karıştırılması gerekir.


Hamurun Kurumasını Önlemek İçin:
Bazı hamurları dinlendirmek gerekir. Bu aşamada hamurun kurumasını önlemek için üzerini nemli bir bezle örtmelisiniz.


Hamurun Topaklanmasını Önlemek İçin:
Damla çikolata ceviz fındık üzüm gibi kuru yemişleri hamuru topaklandırmaması ve rahat çırpılabilmesi için en son koymalısınız.

Hamur Açarken Kirlenen Mutfak Tezgahı İçin:
Tezgahın üstüne tuz serpip nemli bir bezle silinirse kolay temizlenir.

Lezzetli Patates İçin:
Patates pişirirken içine biraz sirke koyun. Hem rengi sarı olacaktır hemde lezzetli.


Pudingin Kaymak Tutmasını Önlemek İçin:
Sıcakken üzerine biraz toz şeker serpin.


Aşurenin Sertleşmemesi İçin: 
Şekerini erken koymamalısınız yoksa aşureniz sertleşir. Ayrıca aşurenize süt ilave ederseniz rengi beyaz olur.


Ayva Reçelinin Kırmızı Olması İçin:
Renginin kırmızı olması için içine ayvanın çekirdeklerinden ve kabuğundan bir parça koymalısınız.


Karnıbaharın Kötü Kokusu İçin:
Pişerken içine biraz süt konulmalıdır.

Lahananın Kötü Kokusu İçin:
Lahananın pişme suyuna elma kabuğu konulursa kötü kokusunu alır.


Mutfaktaki Balık Kokusu İçin:
Bir çay bardağı su ve iki çay kaşığı sirkeyi kaynatın. Koku gidecektir.

Domatesin Kabuklarını Rahat Soymak İçin:
Domatesi kaynar suya batırıp çıkarın. Sonra bıçağın tersiyle üzerini sıyırın.


Sağlıklı  Bir Salata İçin:
Yeşil salatalık malzemelerini ellerinizle kopararak hazırlarsanız vitamin değerlerini kaybetmemiş olurlar. Ayrıca tuz ve limon servisten çok önce konulursa salatanın tazeliğini yitirmesine yol açar.

Tereyağın Yanmasını Engellemek İçin:
İçine bir damla zeytin yağı damlatın.

Tatlıların Hamur Olmaması İçin:
Hamur yada şerbetten birinin sıcak diğerinin soğuk olamasına özen göstermeniz gerekir.


Salçanın Uzun Ömürlü Olması İçin:
Sakladığınız kavanozdaki salçanın  üzerine bir miktar sıvı yağ gezdirmelisiniz.

Yemeğin Tuzu Fazla İse:
İçine birkaç parça çiğ patates atarsanız fazla tuzunu alacaktır.

Hazır Halde Sarımsak Saklamak İçin:
Çok sayıda soyulmuş bütün halde sarımsak zeytinyağında saklanabilir.


Dondurulmuş Gıdaları Sağlıklı Çözdürmek İçin:
Dondurulmuş gıdalar bakteri üretmemesi için buzdolabının alt rafında çözdürülmelidir.

Lezzetli Zeytinyağlılar İçin:
Zeytinyağlı yemeklere biraz şeker atmak, onların daha lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca piştikten sonra, soğuyuncaya kadar kapağını açmamak gerekir. Unutulmaması gereken bir nokta da, zeytinyağlı yemeklerin yeneceği günden bir gün önce pişirilip, ertesi güne kadar dinlendirilmesidir. 

Kızartma Kokularının Bütün Eve Yayılmamasi İçin:
Yağın içerisine 1- 2 dal maydanoz atın.

Buzdolabına Sinen Kokular İçin:
Küçük bir kaba bir miktar süt koyarak ağzı açık olarak buzdolabının bir köşesine yerleştirirseniz kokuların süt tarafından emildiğini görebilirsiniz.Tabi sonrasında bu sütün kullanılmaması gerekiyor.


Pilavın Beyaz Olması İçin:
Pirinçleri yağı yakmadan kısık ateşte kavurmak gerekiyor. Eklenecek birkaç damla limon suyuda pilavın beyaz ve parlak olmasını sağlar.
















2 yorum: