19 Eylül 2013 Perşembe

sebzeli risotto

Risotto İtalyan mutfağına ait bir yemek. Pirinçlerin nişastalarını salmaları ile oluşan kremamsı kıvamı risottonun özelliğidir. Orijinal tarifinde arborio pirinci, şarap ve parmesan peyniri kullanılıyor. Bunları kullanmadan mutfağınızdaki malzemelerle Türk mutfağına uyarlanmış haliyle yapmak isterseniz işte tarifi.



Malzemeler:
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3.5 su bardağı tavuk suyu
  • 1 tavuk göğsü (haşlanmış)
  • 1 soğan
  • 1 havuç (rende)
  • 6- 7 adet mantar
  • 1 çorba kaşığı elma sirkesi
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı tulum peyniri (veya kaşar peyniri)
  • tuz
  • karabiber
Yapılışı:

Sıvı yağ ile önce küçük doğranmış soğan kavrulur. Havuç rendesi ilave edilir ve yumuşayana kadar kavrulur. Mantarlar ilave edilerek biraz çevrilir. Pirinç, sirke, tuz ve karabiber eklenerek kavrulmaya devam edilir. Tavuk suyu yavaş yavaş çektirilerek ve sürekli karıştırılarak ilave edilir. Suyunu çekince haşlanıp küçük doğranmış tavuk etleri, tereyağı ve peynir rendesi ilave edilerek ocaktan alınır ve demlenmeye bırakılır.




2 yorum:

  1. Ben de geçen gün mantarlısını yapıp balığın yanında paylaşmıştım. Dediğiniz gibi risottonun özelliği lapamsı hali. Bunu da sağlayan Arborio pirinci. Normal pirinçle yapılınca aynı kıvam tutturulabiliyor mu? Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim. sizinde ellerinize sağlık. orjinalini hiç yemedim ama bu şekilde de alıştığımız gibi tane tane bir pilav değilde lapamsı oluyor.

    YanıtlaSil