29 Mayıs 2015 Cuma

kırmızı biber kavurması


Malzemeler:

  • 7 - 8 adet kırmızı biber (kapya biber)
  • 4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • tuz

Üzeri İçin:

  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • pul biber
  • maydanoz
Yapılışı:


Kırmızı biberlerin çekirdekleri çıkarılarak temizlenir. Yıkanır, kurulanır ve küp küp doğranır. Sıvı yağ ile kısık ateşte ara sıra karıştırılarak kapağı kapalı olarak kavrulur. Tuz serpilir. Biberler yumuşadığında ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.  Tavada kalan yağ yoğurdun üzerine gezdirilir. Üzeri pul biber ve maydanoz ile süslenir.


28 Mayıs 2015 Perşembe

haşhaşlı limonlu kek


Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • yarım limon suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası
  • yarım çay bardağı mavi haşhaş tohumu

Üzeri İçin:
  • 1 paket beyaz çikolata sosu
Yapılışı:

Bütün malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak çırpılır.Yağlanmış ve un serpilmiş kalıba dökülerek 170 dereceli fırında pişirilir. Beyaz çikolata sosu paketin üzerindeki tarife göre hazırlanır. Kek ılındığında yine ılınmış beyaz çikolata sosu üzerine gezdirilir.


22 Mayıs 2015 Cuma

dereotlu mahlepli poğaça


Malzemeler:

Hamuru İçin:

  • 1 yumurta akı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • yarım paket margarin (yumuşak)
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • yarım çay kaşığı mahlep
  • 1 paket çeşnili hamur kabartma tozu (mahlepli susam aromalı)
  • aldığı kadar un
İç Harcı İçin:
  • beyaz peynir
  • dereotu
  • karabiber
Üzeri İçin:
  • 1 yumurta sarısı
  • susam
  • çörek otu
Yapılışı:

Hamur için gerekli malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak yoğrulur. İç harcı içinde beyaz peynir ezilir. Karabiber ve kıyılmış dereotu ile karıştırılır. Hamurdan parçalar koparılır. Elle bastırılarak açılır. İç harcı konularak oval şekilde kapatılır. Kapatılan yer alta gelecek şekilde yağlamış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Susam ve çörek otu serpilir. Bıçak veya çatalla üzeri çizilir. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında pişirilir.







14 Mayıs 2015 Perşembe

beşamel soslu kıymalı patates


Malzemeler:

  • 6 orta boy patates (haşlanmış)
  • tuz 
  • karabiber
  • yarım çay bardağı su
Harcı İçin:
  • 200 gr. kıyma
  • 1 soğan
  • 2 yeşil biber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz
  • karabiber
  • kekik
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ

Beşamel Sosu İçin:

  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı süt
  • tuz
Üzeri İçin:

  • kaşar peyniri rendesi
Yapılışı:


Haşlanmış patatesler halka halka dilimlenerek yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerine tuz ve karabiber serpilir. Ayrı bir yerde sıvı yağ ile önce soğan ve biberler kavrulur. Daha sonra kıymada eklenerek kavrulmaya devam edilir. Salçalar, tuz ve baharatlarda ilave edilir ve salçalar kavrulunca ocaktan alınır. Bu harç tepsiye dizilmiş olan patateslerin üzerine dökülür. Beşamel sos için; sıvı yağ ile un kokusu çıkana kadar kavrulur. Süt eklenerek sürekli karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir. En son tuz katılarak ocaktan alınır. Kıymalı harcın üzeri beşamel sos ile kaplanır. Tepsiye yarım çay bardağı su dökülür ve önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında pişirilir. Fırından aldıktan sonra üzerine kaşar peyniri rendesi serpilir.



12 Mayıs 2015 Salı

trileçe



Malzemeler:

Keki için:

  • 4 yumurta
  • 10 çorba kaşığı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 10 çorba kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Şerbeti İçin:

  • 3 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket krema
Üzeri İçin:

  • 1 paket meyveli sos
  • 1 su bardağı su

Yapılışı:


Önce yumurta ve şeker köpürene kadar çırpılır. Daha sonra diğer malzemelerde eklenir ve tekrar çırpılır. Yağlanmış fırın tepsisine dökülür. Önceden ısıtılmış 160 dereceli fırında pişirilir. Bu arada kek pişerken şerbeti hazırlanır. Süt, şeker ve krema mikserle çırpılır. Fırından çıkan kek bir kenarda soğutulur. Daha sonra şerbetini çekmesi için kürdan batırılır ve dilimlenir. Üzerine  şerbeti  dökülür. En son ocakta pişirilen meyveli sos gezdirilir.