14 Nisan 2015 Salı

çikolatalı toplar


Malzemeler:

  • 9 dilim kakaolu kek (ufalanmış)
  • 10 adet pötibör bisküvi (ufalanmış)
  • 4 çorba kaşığı çikolata sosu
  • 1 çorba kaşığı damla çikolata
Çikolata Sosu İçin:
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 1 su bardağı su

Bulamak İçin:
  • hindistan cevizi
  • kakao
Yapılışı:


Önce çikolata sosu hazırlanır. Bunun için gerekli malzemeler ocakta sürekli karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir. Ilınması beklenir. Ufalanmış kek, bisküvi, çikolata sosu  ve damla çikolata bir kaba alınarak yoğrulur. Parçalar koparılarak yuvarlanır. Bir kısmı hindistan cevizine bir kısmı da kakao ile karıştırılmış hindistan cevizine bulanarak servis yapılır.




9 Nisan 2015 Perşembe

portakallı muhallebi


Malzemeler:

Muhallebi İçin:

  • 2 çorba kaşığı pirinç unu
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı süt
  • yarım portakal kabuğu rendesi
Portakal Sosu İçin:

  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 1 su bardağı su

Süslemek İçin:

  • hindistan cevizi
  • damla çikolata
  • tuzsuz yer fıstığı
Yapılışı:


Muhallebi için gereken malzemeler tencereye alınarak sürekli karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir. Portakal sosu da aynı şekilde ocakta sürekli karıştırılarak pişirilir. Kuplara veya kaselere önce muhallebi daha sonra üzerine portakal sosu konulur. Üzeri süslenerek servis yapılır.


8 Nisan 2015 Çarşamba

soslu patates topları


Malzemeler:

  • 4  patates (haşlanmış)
  • 1 büyük havuç
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • biraz limon suyu
  • birkaç dal maydanoz (kıyılmış)
  • tuz
  • karabiber
Üzeri İçin:

  • 1 kase sarımsaklı yoğurt

Sosu İçin:

  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • kırmızı toz biber
  • kuru nane
  • biraz su
Yapılışı:

Patatesler sıcak haldeyken ezilir.Yine henüz sıcakken içine çiğ havuç rendesi  ve tereyağı eklenerek karıştırılır.  Diğer malzemelerde eklenerek yoğrulur. Parçalar koparılarak yuvarlanır ve ceviz büyüklüğünde toplar yapılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. En son ocakta pişirilmiş salçalı sosu gezdirilir.




3 Nisan 2015 Cuma

ıslak kek


Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1.5 su  bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
Yapılışı:


Yumurta, şeker, süt, sıvı yağ ve kakao sırasıyla bir kaseye alınarak çırpılır. Bu karışımdan 1 su bardağı ayrılır. Geriye kalan kek harcına un ve kabartma tozu eklenerek tekrar karıştırılır. Yağlanmış ve un serpilmiş kek kalıbına veya tepsiye dökülür. 170 dereceli fırında pişirilir. Kekin soğuması beklenir. Daha sonra ayrılmış olan sosu üzerine gezdirilir.


2 Nisan 2015 Perşembe

etli yuvarlak köfte

Bu tarif Malatya'ya ait yöresel bir tat.


Malzemeler:
  • 250 gr kuşbaşı et
  • 1 kase kırık buğday
  • 1 kase ince bulgur
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 adet soğan
  • 3 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber (kırmızı biber)
  • karabiber
  • pul biber
  • yenibahar
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
 Üzeri İçin:

  • birkaç dal maydanoz (kıyılmış)

Yapılışı:


Kırık buğday ve ince bulgurun üzerine ılık su eklenir. Tuz atılır ve suyunu çekene kadar bekletilir. Bulgur ve buğdaya 3 yemek kaşığı un ilave edilip yoğrulur. Yoğrulan harçtan misket büyüklüğünde köfteler yapılır. Köfteler, 1 tatlı kaşığı tuz katılan kaynar suda haşlanır. Kuşbaşı et kendi yağında suyunu çekene kadar kavrulur. Suyunu çeken ete, 2 yemek kaşığı tereyağı eklenir. Kuru soğan küçük küçük doğranır ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile birlikte ayrı bir tencerede kavrulur. Pembeleşen soğanlara küçük küçük doğranmış kapya ve yeşil biberler ilave edilir. Domateslerin kabukları soyulup küp küp doğranarak eklenir. Karabiber, pul biber ve yeni bahar ilave edilip domatesler yumuşayana kadar pişirilir. Haşlanan köfteler süzülür ve hazırlanan bu sosla karıştırılır. Kaynatılır. Köfteler servis tabağına alınır. Üzerine kavrulmuş et konulur ve en son maydanoz serpilir.