30 Mart 2015 Pazartesi

hürrem gözü tatlısı (kivi jöleli tatlı)


Malzemeler:

  • 1 paket kivi- yeşil elma aromalı bitkisel jel (jöle)
  • 2 adet kivi (dilimlenmiş)
  • pötibör bisküvi

Muhallebi İçin:
  • 4 çorba kaşığı un
  • 2 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • 1 paket vanilya
Yapılışı: 


Jel (jöle) üzerinde yazılan tarife göre hazırlanır. Cam kaseler ıslanır. Jel kaselere paylaştırılır. Üzerine halka halka doğranmış olan kividen bir dilim konulur. Daha sonra muhallebi hazırlanır. Margarin ve sıvı yağ tencereye alınır. Üzerine un ilave edilerek biraz kavrulur. Üzerine süt ve şekerde katılarak ocakta kaynayana  kadar pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra vanilya eklenerek mikserle birkaç dakika karıştırılır. Ilınınca muhallebiden jelin üzerine biraz eklenir. Üzerine birer adet bütün halde pötibör bisküvi konulur. Üzeri tekrar muhallebi ile kapatılır. Dolapta soğuduktan sonra ters çevrilerek çıkarılır.


28 Mart 2015 Cumartesi

yoğurtlu karnabahar salatası



Malzemeler:

  • 1 adet küçük karnabahar (haşlanmış)
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ 
  • biraz limon suyu
  • tuz
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt

Üzeri İçin:

  • pul biber
Yapılışı:
Karnabaharlar çiçeklerine ayrılıp haşlanır ve süzülür. Üzerine  sıvı yağ ,limon suyu ve tuz serpilerek karıştırılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Pul biber serpilerek servis yapılır.


12 Mart 2015 Perşembe

finger bisküvili tatlı


Malzemeler:

  • 2 paket finger bisküvi
  • biraz süt (bisküvileri ıslatmak için)
  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı süt

Çikolata Sosu İçin:

  • 1 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 1 su bardağı su
Yapılışı:
Krem şanti süt ile hazırlanarak dolapta soğumaya bırakılır. Finger bisküviler( tabağa yapışmaması için sadece bir tarafı )süte batırılarak tabağa veya tepsiye bir sıra halinde yan yana dizilir.  Bisküvilerin üzerine krem şanti sürülür. Tekrar bisküviler her tarafı süte batırılarak krem şantili bisküvilerin üzerine kapatılır. Tekrar krem şanti sürülür ve tekrar her tarafı süte batırılmış bisküviler dizilir. Böylece üç kat elde edilir. En üstü yine krem şanti ile kaplanır. En son üzerine ocakta pişirilmiş çikolata sosu gezdirilir.


9 Mart 2015 Pazartesi

yoğurtlu bulgur köftesi


Malzemeler:

Köfte İçin:

  • 1.5 su bardağı bulgur
  • sıcak su (bulguru ıslatmak için)
  • 1 soğan (küçük doğranmış)
  • 2 çorba kaşığı un
  • tuz 
  • karabiber
  • pul biber
Üzeri İçin:

  • 1 kase sarımsaklı yoğurt

Salçalı Sos İçin:
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • kırmızı toz biber
  • kuru nane
  • biraz su (açmak için)
Yapılışı:


Bulgur bir kaseye alınır. Üzerine geçecek kadar sıcak su eklenerek kapağı kapalı demlenmeye bırakılır. Suyunu çekince içerisine soğan, un, tuz ve baharatlar eklenerek el ıslatılarak yoğrulur. Küçük parmak şeklinde köfteler hazırlanır. Tencereye yeteri kadar su alınır. Kaynayınca tuz atılır. Köfteler de eklenerek haşlanır. Kevgirle servis tabağına çıkarılır. Soğuması beklenir. Soğuduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. En son ocakta pişirilmiş salçalı sos gezdirilir.






8 Mart 2015 Pazar

sütlü mantar çorbası




Malzemeler:

  • 1 kase mantar 
  • biraz limon suyu
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 4 su bardağı su
  • tuz
Yapılışı:

Yıkanıp küp küp doğranmış mantarlar bir kaba alınır. Üzerine limon suyunu dökülür ve karıştırılır. Tencereye sıvı yağ alınarak mantarlar kavrulur. Ardından suyu eklenir.  Ayrı bir kasede un ve süt karıştırılarak çorbaya eklenir.  Kaynayınca tuzunu da ilave edip kısık ateşte pişirilir.



7 Mart 2015 Cumartesi

glazürlü kek


Malzemeler:

Keki İçin:

  • 4 yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
Üzeri İçin:

  • 1 su bardağı süt (soğuk)
  • 1 paket glazür cake ıcing (siyah - beyaz)
Yapılışı:


Kek için gerekli malzemeler sırasıyla çırpılır. Yağlanıp un serpilmiş bir kalıba yada tepsiye dökülür. 170 dereceli fırında pişirilir. Kek ılınınca üzerine soğuk süt gezdirilir. Glazür cake ıcing üzerinde yazan tarife göre hazırlanır ve soğumuş olan kekin üzerine gezdirilir.




4 Mart 2015 Çarşamba

elmalı ıslak kurabiye


Malzemeler:

Hamuru İçin:

  • 2 yumurta
  • yarım su bardağından biraz fazla şeker
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • yarım paket margarin (yumuşak)
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar un
İç Harcı İçin:

  • 6 adet elma rendesi
  • yarım çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı ceviz (dövülmüş)
  • tarçın
Şerbeti İçin:

  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
Üzeri İçin:

  • hindistan cevizi
Yapılışı:

Önce iç harcı hazırlanarak soğumaya bırakılır. Bunun için elma rendesi ve şeker ocakta elmalar yumuşayana kadar pişirilir. Ocaktan alındıktan sonra tarçın ve ceviz eklenerek karıştırılır. Şerbeti de ocakta kaynayana kadar pişirilip soğumaya bırakılır. Hamur için gerekli malzemelerde bir kaba alınarak yoğrulur. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparılır. Soğumuş olan elmalı içten konulur. Hamur kapatılarak yuvarlanır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir. Kurabiyeler sıcakken üzerine soğumuş şerbeti gezdirilir. Kurabiyelerin üzeri hindistan cevizine batırılır.



2 Mart 2015 Pazartesi

ıspanaklı rulo poğaça



Malzemeler:

Hamuru İçin:

  • 1 yumurta akı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
İç Harcı İçin:

  • 1 soğan
  • yarım kg. ıspanak
  • tuz
  • karabiber
  • 2 çay kaşığı şeker
  • 100 gr. beyaz peynir
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
Üzeri İçin:

  • 1 yumurta sarısı
  • birkaç damla sıvı yağ
  • susam

Yapılışı:


Önce içi hazırlanarak soğumaya bırakılır. Bunun için sıvı yağ ile önce küçük doğranmış soğanlar kavrulur. Daha sonra kıyılmış ıspanaklar, tuz, karabiber ve toz şeker eklenerek kavrulmaya devam edilir. Ispanaklar yumuşadığında ocaktan alınarak ılınması beklenir. Daha sonra beyaz peynir de eklenerek karıştırılır.
Hamur malzemeleri sırasıyla bir kaba alınarak yoğrulur. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır. Elle bastırılarak çay tabağından biraz daha büyük açılır. Bir ucuna iç harcı konulur. Rulo sarılır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Bir kasede yumurta sarısı ve sıvı yağ karıştırılır. Poğaçaların üzerine sürülür. Susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.