21 Şubat 2015 Cumartesi

portakal aromalı kek


Malzemeler:

Keki İçin:

  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 3 su bardağı un


Kreması İçin:

  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı dolusu margarin


Çikolata Sosu İçin:

  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı margarin
  • damla çikolata (üzerine serpmek için)

Yapılışı:


Kek için gerekli malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak çırpılır. Yağlanıp unlanmış yuvarlak bir tepsiye dökülür. 175 dereceli fırında pişirilir. Bu arada kreması hazırlanır. Un, şeker ve süt ocakta koyulaşana kadar pişirilir. Ocaktan almaya yakın portakal kabuğu rendesi eklenir. Ocaktan aldıktan sonra margarin eklenerek karıştırılır. Ilınmaya bırakılır. Kek servis tabağına alınır. Krema üzerine dökülerek üzeri kaplanır. Çikolata sosu için gerekli malzemelerde ocakta karıştırılarak pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra en son margarin eklenerek karıştırılır. Çikolata sosu da kremanın üzerine kaşık veya spatula ile gezdirilir. En son üzerine damla çikolata serpilir.




20 Şubat 2015 Cuma

ajvar soslu makarna



Malzemeler:
  • yarım paket makarna
  • su
  •  tuz
  • ajvar sos (közlenmiş patlıcan ve közlenmiş kırmızı biberle yapılan bir çeşit sos)
  • ajvar sos tarifime buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Yapılışı:

Makarna su ve tuz ile haşlanır ve süzülür. Servis tabağına alınır. Üzerine 1- 2 çorba kaşığı ajvar sos konularak servis yapılır.  



19 Şubat 2015 Perşembe

meyve soslu tatlı



Malzemeler:

Keki İçin:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • yarım su bardağı yoğurt (veya süt)
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya 
  • 2 su bardağı un


Islatmak İçin:
  • 1 su bardağı süt (soğuk)

Üzeri İçin:
  • 1 poşet toz krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket meyveli sos (çilekli veya orman meyveli)
Süslemek İçin:
  • hindistan cevizi


Yapılışı:


Kek için gerekli malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak çırpılır. Yağlanıp un serpilmiş yuvarlak bir tepsiye dökülerek 175 dereceli fırında pişirilir. Krem şanti 1 su bardağı süt ile çırpılarak hazırlanır ve dolapta soğutulur. Meyveli sosta ocakta su ile üzerindeki tarife göre hazırlanır ve soğumaya bırakılır. Kek fırından çıktıktan sonra ılınması beklenir. Ilınınca üzerine 1 su bardağı soğuk süt gezdirilir. Kek iyice soğuduğunda üzeri krem şanti ile kaplanır. En son üzerine meyveli sos gezdirilir. Hindistan cevizi serpilerek servis yapılır.





18 Şubat 2015 Çarşamba

kapalı pide



Malzemeler:

Hamuru İçin:

  • 1 yumurta akı
  • 1 su bardağı süt (ılık)
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • aldığı kadar un

İç Harcı İçin:

  • 2 soğan
  • 150 gr kıyma
  • çiğ patates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz
  • karabiber
  • kırmızı toz biber
  • kekik
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
Üzeri İçin:

  • 1 yumurta sarısı
  • sıvı yağ
Yapılışı:


Hamur için gerekli malzemeler bir kaba alınarak yoğrulur. Üzeri örtülerek kabarana kadar dinlendirilir. Bu arada iç harcı hazırlanır. Sıvı yağda önce küçük doğranmış soğanlar ve kıyma kavrulur. Daha sonra çiğ patates rendesi, salçalar, tuz ve baharatlar ilave edilir. Kavrulduktan sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparılır. Unlanarak küçük pasta tabağı büyüklüğünde açılır. İç harcı konulur. Karşılıklı iki kenarı ortaya toplanarak kapatılır. Yumurta sarısına birkaç damla sıvı yağ damlatılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.



12 Şubat 2015 Perşembe

silikon mutfak eşyaları sağlığa zararlı mı?


Silikon, camın da ham maddesi olan silis kumunun sıvılaştırılması sonucunda elde edilen sağlıklı ve hijyenik bir ham maddedir. Silikonun ortalama erime sıcaklığı 357°c dir. Bu sebeple bu kadar esnek bir malzeme şaşırtıcı bir biçimde fırının içerisinde erimeden kullanılabilir.

Silikon kaplar kanserojen madde içermiyor
 %100 sıvı silikon (LSR), ürüne kesinlikle tat ve koku geçirmez. Ve yine % 100 silikon kaplar kanserojen madde içermez. İçerisinde insan sağlığı için zararlı maddeler yoktur. Esnek ve pratiktir. Çatlamaz, kırılmaz yıllar boyu kullanılabilir. 

Alırken neye dikkat edilmeli?
Diğer kaplara göre daha avantajlı gözüken silikon kaplar yaklaşık 10 yıldır üretilmekte ve bu konuda aslında çok fazla çalışmaya erişilememekte. Silikon pişirme kalıpları çok basit gibi görünmesine rağmen üretimi oldukça zor ve yatırım maliyetleri yüksek. Bu kapları alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında, % 100 silikon kaplar kullanmak ve kapların içerisine plastik katılmadığından emin olmak, kapların Tarım Bakanlığı izni ile üretilmiş olup, Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Enstitüsü ve uluslar arası akredite laboratuvarındaki analizler yönünden Avrupa standartlarına uygunluğu belgelenmiş olmalıdır. Kesinlikle merdiven altı, ucuz ürünler kullanılmamalı, bilindik markalar tercih edilmelidir.
"Hürriyet Aile'den alıntıdır."

cocostar kek


Malzemeler:

Keki İçin:

  • 3 yumurta (birinin akı iç harcı için ayrılır)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı yoğurt (veya süt)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı un

İç Harcı İçin:
  • 1 yumurta akı
  • 1 su bardağı hindistan cevizi rendesi
  • yarım su bardağı pudra şekeri

Çikolata Sosu İçin:
  • 1 tatlı kaşığı margarin
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı kakao
  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • yarım çay bardağı damla çikolata
Yapılışı:


Kek için gerekli malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak çırpılır. Ayrı yerde yumurta akı, hindistan cevizi ve pudra şekeri karıştırılarak yoğrulur. Bu harçtan parçalar koparılarak elde yuvarlanır. Cevizden daha küçük toplar hazırlanır. Küçük kek veya muffin kalıpları yağlanarak un serpilir. Kek hamurundan bir kaşık konulur. Kek hamurunun üzerine hazırlanan hindistan cevizli toplardan bir tane konulur. Üzerine tekrar bir kaşık kek hamurundan konularak hindistan cevizli topun üzeri kek hamuru ile kapatılır. Kalıplar fırın tepsisine dizilerek 180 dereceli fırında pişirilir. Bu arada çikolata sosu hazırlanır. Margarin ve sıvı yağ  ocağa alınır. Margarin erimeye başladığında üzerine pudra şekeri, kakao ve damla çikolata eklenerek karıştırılır. Keklerin üzeri sos henüz sıcak haldeyken bu sosa batırılır.



5 Şubat 2015 Perşembe

patatesli ton balıklı salata


Malzemeler:

  • 5 patates (haşlanmış)
  • 1 tane közlenmiş kapya biber (kırmızı biber)
  • 3 tane taze soğan
  • 1 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 3- 4 tane kornişon turşu
  • birkaç dal maydanoz (kıyılmış)
  • siyah zeytin (doğranmış)
  • yeşil zeytin (doğranmış)
  • zeytinyağı
  • limon suyu
  • tuz
  • pul biber
  • 1 kutu ton balığı konservesi

    Yapılışı:

    Haşlanmış patatesler iri küpler halinde doğranır. Ton balığı hariç diğer malzemelerle karıştırılır. En son üzerine iri parçalanmış ton balıkları konularak servis yapılır.




    4 Şubat 2015 Çarşamba

    üzümlü sütlü kurabiye


    Malzemeler:
    • 1 yumurta akı
    • 1 su bardağı şeker
    • 1 çay bardağı süt 
    • yarım su bardağı sıvı yağ
    • 1 çorba kaşığı margarin (yumuşak)
    • 1 paket kabartma tozu
    • yarım çay kaşığı karbonat
    • aldığı kadar un
    • 1 çay bardağı kuru üzüm
    Üzeri İçin:
    • 1 yumurta sarısı
    •  susam

    Yapılışı:

    Hamur için gerekli olan tüm malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak yoğrulur. Elde yuvarlanarak şekil verilir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.



    2 Şubat 2015 Pazartesi

    samsa tatlısı


    Malzemeler:

    • 8 adet kare milföy hamuru 
    • 1 su bardağı ceviz (dövülmüş)
    • 1 yumurta akı
    • 1 çorba kaşığı şeker

    Üzeri İçin:

    • 1 yumurta sarısı

    Şerbeti İçin:

    • 1 .5 su bardağı şeker
    • 1.5  su bardağı su
    • birkaç damla limon suyu
    Yapılışı:


    Önce şerbeti hazırlanır. Bunun için limon suyu hariç gerekli malzemeler ocağa alınır ve kaynamaya bırakılır. En son limon suyu eklenerek birkaç taşım daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır. Milföy hamurları dolaptan çıkarıldıktan sonra yumuşaması beklenir. İçi hazırlanır. Ceviz, şeker ve yumurta akı bir kasede karıştırılır. Yumuşamış milföy hamurlarının sadece bir ucuna hazırlanan iç konulduktan rulo sarılır. Sarılan hamurlar bıçakla ikiye kesilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirilir. Fırından aldıktan sonra  birkaç dakika ilk sıcaklığının çıkması beklenir. Daha sonra iyice soğutulmuş şerbeti üzerine gezdirilir.