25 Kasım 2014 Salı

pastane kurabiyesi



Malzemeler:

  • 2 yumurta (birinin akı üstü için ayrılır)
  • 7 çorba kaşığı şeker
  • 125 gr. margarin (yumuşak)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar un

Üzeri İçin:

  • 1 yumurta akı
  • mavi haşhaş tohumu
  • ceviz (dövülmüş)
  • hindistan cevizi
  • susam
Yapılışı:


Bütün malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır. Üzeri önce yumurta akına daha sonra bazıları haşhaş tohumuna  bazıları da ceviz, hindistan cevizi ve susama batırılarak yağlanmış fırın tepsisine dizilir.  Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yaklaşık 15 dk pişirilir.


19 Kasım 2014 Çarşamba

mandalinalı kek

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 mandalina kabuğu rendesi ve suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
Yapılışı:

Bütün malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak çırpılır. Yağlanıp un serpilmiş kalıba dökülür. 170 dereceli fırında pişirilir.




16 Kasım 2014 Pazar

etli keşkek



Malzemeler:
  • 1 su bardağı buğday
  • yarım su bardağı nohut (haşlanmış)
  • yarım su bardağı kuru fasulye (haşlanmış)
  • 250 gr. dana kuşbaşı (veya kuzu, tavuk eti)
  • 1 soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz
  • karabiber
  • pul biber
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • yeterince su
Yapılışı:

Buğday akşamdan yıkanır ve ılık su ile ıslatılır. Yaklaşık bir saat sonra aynı su ile biraz kaynatılır. Kapağı kapalı bekletilir. Ertesi gün buğdaylar yeterince yumuşamamışsa biraz su ilavesi ile tekrar kaynatılır. Tuz eklenerek kaşık ile ezilir. Ayrı bir yerde sıvı yağ ile soğan kavrulur. Daha sonra et ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Salçalar katılır. Su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca haşlanmış nohut, kuru fasulye, tuz ve karabiber eklenir. Pişirilir. Servis tabağına önce buğday alınır. Üzerine pişirilen etli nohut konulur. Üzerine pul biber serpilerek servis yapılır.



3 Kasım 2014 Pazartesi

körili poğaça


Malzemeler:

Hamuru İçin:
  • 1 yumurta akı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı margarin (yumuşak)
  • 1 paket instant kuru hamur mayası
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • aldığı kadar un

İç Harcı İçin:
  • patates (haşlanmış-ezilmiş)
  • beyaz peynir
  • köri
  • karabiber
Üzeri İçin:
  • yumurta sarısı
  • susam
  • çörek otu
Yapılışı:


Bütün malzemeler bir kaba alınarak yoğrulur. Üzeri örtülerek yaklaşık bir saat mayalanmaya bırakılır. Hamurdan parçalar koparılır. Üzerine bir kasede karıştırılmış iç harcı konulur. Hamurun kenarlarından çekilerek ortada toplanır ve kapatılır. Tepside de mayalanması için bir süre dinlendirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Susam ve çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.