30 Haziran 2014 Pazartesi
22 Haziran 2014 Pazar
cappuccinolu kurabiye
Malzemeler:
- 1 yumurta
- 1 su bardağından biraz fazla pudra şekeri
- 1 çay bardağı süt
- 125 gr. margarin (yumuşak)
- yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 paket (18 gr.) cappuccino (kapiçino) (toz halde)
- 1 çay bardağı ceviz (iri dövülmüş)
- yarım çay bardağı damla çikolata
- 1 paket kabartma tozu
- aldığı kadar un
Bütün malzemelere sırasıyla bir kaba alınarak yoğrulur. Hamurdan parçalar koparılarak yuvarlanır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.
21 Haziran 2014 Cumartesi
sebze mücveri
Malzemeler:
- 1 havuç rendesi
- 1 kabak rendesi
- 1 patates rendesi
- 1 soğan rendesi
- 1 yumurta
- 4 çorba kaşığı un
- yarım çay kaşığı karbonat
- 1 çay bardağı tulum peyniri rendesi
- tuz
- karabiber
- kırmızı toz biber
- pul biber
- kuru nane
- maydanoz (kıyılmış)
- sıvı yağ
Kabaklar rendelenerek suyu iyice sıkılır. Havuç ve patates rendesi de kabaklara eklenir. Diğer bütün malzemelerde ilave edilerek karıştırılır. Kızgın sıvı yağ bir tavaya alınarak kızdırılır. Harçtan kaşıkla dökülerek iki tarafı da kızartılır.
17 Haziran 2014 Salı
ceviz pare
Malzemeler:
Hamuru İçin:
- 2 yumurta (birinin sarısı üstü için ayrılır)
- 125 gr. margarin (yumuşak)
- yarım su bardağı sıvı yağ
- 4 çorba kaşığı pudra şekeri
- 3 çorba kaşığı irmik
- 1 su bardağı ceviz (iri dövülmüş)
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı karbonat
- aldığı kadar un
- 1 yumurta sarısı
- ceviz parçaları
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- birkaç damla limon suyu
Önce şerbeti hazırlanır. Şeker ve su ocakta eriyene kadar karıştırılır. Kaynamaya başladığında limon suyu eklenerek birkaç taşım daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır. Hamur için gerekli olan malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak yoğrulur. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparılır. Yuvarlanarak yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek ceviz parçaları yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir. Tatlı sıcakken soğutulmuş şerbeti üzerine gezdirilir.
15 Haziran 2014 Pazar
semizotu salatası
Malzemeler:
- yarım demet semizotu
- 1 kuru soğan
- 3 adet taze soğan
- 1 diş sarımsak
- 3 patates (haşlanmış)
- 1 büyük domates
- 2 - 3 adet kornişon turşu (veya salatalık)
- zeytinyağı
- limon suyu
- tuz
- pul biber
Semizotu saplarından ayıklanır ve yıkanır. Çiğ olarak doğranır. Kuru soğan ve sarımsak küçük, taze soğan ise ince ince kıyılır. Patates, domates ve kornişon turşu da küp küp doğranır. Hepsi bir kaseye alınır. Üzerine zeytin yağı ve limon suyu dökülür. Tuz ve pul biber serpilir.
13 Haziran 2014 Cuma
çilek reçeli
Malzemeler:
- 1.5 kg. çilek
- 6 su bardağı şeker
Çileklerin sapları temizlenir ve yıkanır. Daha sonra çilek ve şeker tencereye alınır. Ocakta ara sıra oluşan köpüğü alınarak kaynatılır. Sıcakken kavanozlara konulur ve soğuyana kadar ters çevrilerek bekletilir.
12 Haziran 2014 Perşembe
baharatlı patates kızartması
Malzemeler:
- 4 orta boy patates
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 diş sarımsak
- tuz
- karabiber
- kırmızı toz biber
- pul biber
- sıvı yağ
Tavaya sıvı yağ alınarak küp küp doğranmış patatesler kızartılır. Tuz serpilir. Kızarmaya başladıklarında salça, ezilmiş sarımsak ve baharatlar eklenerek biraz daha çevrilir. Salça kavrulduğunda ocaktan alınır.
9 Haziran 2014 Pazartesi
magnolia
Malzemeler:
- 4 su bardağı süt
- 3 çorba kaşığı un
- 1 çorba kaşığı mısır nişastası
- 1 su bardağı şeker
- 1 yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- 1 poşet krem şanti (toz halde) veya krema
- yarım paket bebe bisküvisi veya yulaflı bisküvi (toz hale getirilmiş)
- çilek veya muz dilimleri
- çilek
Un, nişasta, şeker ve yumurta sarısı tencereye alınır. Üzerine yavaş yavaş süt dökülerek karıştırılır. Ocağa alınarak sürekli karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra vanilya eklenir ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra toz krem şanti eklenerek mikserle çırpılır. Kuplara veya kaselere önce biraz puding dökülür. Kupların veya kaselerin sadece kenarlarına çilek veya muz dilimleri yerleştirilir. Üzerine iyice ufalanmış bisküviler serpilir. Tekrar puding dökülür. Üzeri tekrar ufalanmış bisküvilerle kaplanır. En son üzeri çilek ile süslenir.
8 Haziran 2014 Pazar
kabak sufle
Malzemeler:
- 2 yufka
- 3 kabak rendesi
- 150 gr. beyaz peynir (ezilmiş)
- tuz
- karabiber
- kuru nane
- dereotu (kıyılmış)
Sosu İçin:
- 2 yumurta
- 1 su bardağı süt
- yarım su bardağı yoğurt
- yarım su bardağı sıvı yağ
- kaşar peyniri rendesi
Sos için gerekli olan malzemeler bir kaba alınarak çırpılır. Ayrı bir yerde kabak rendelenerek suyu sıkılır. İçine ezilmiş beyaz peynir, tuz, karabiber, kuru nane ve dereotu eklenerek karıştırılır. Bu kabaklı, peynirli harç çırpılmış olan sosa eklenir. Yufkalarda elle parçalanarak ilave edilir. Hepsi birlikte kaşıkla karıştırılır. Yaklaşık 1 saat buzdolabında bekletilir. Yağlanmış fırın tepsisine dökülür. Üstü düzeltilir. Önceden ısıtılmış 180- 190 dereceli fırında pişirilir. En son kaşar peyniri rendesi serpilerek tekrar fırına verilir. Kaşar peyniri eriyene kadar fırında tutulur.
Etiketler:
çay saati,
fırın yemekleri,
kabak sufle,
kabaklı tarifler,
kaşar peynirli kabak sufle,
peynirli kabak sufle,
pratik tarifler,
sufle,
yufkalı kabak,
yufkalı kabak sufle
7 Haziran 2014 Cumartesi
sandal poğaça
Malzemeler:
Hamuru İçin:
- 1 yumurta akı
- 1.5 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 çay kaşığı şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı mahlep
- 1 paket kabartma tozu
- aldığı kadar un
- 150 gr. beyaz peynir
- 5- 6 dal maydanoz (kıyılmış)
- karabiber
- pul biber
- kuru nane
- 1 domates
- 1 yeşil biber
Üzeri İçin:
- yumurta sarısı
- çörek otu
Hamur için gerekli olan malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak yoğrulur. İç harcını hazırlamak için beyaz peynir, maydanoz ve baharatlar karıştırılır. Ayrı bir yere de domates kabukları soyularak küçük küçük doğranır. Biberlerde ortadan ikiye kesilerek çekirdekleri temizlenir. Daha sonra ince ince kıyılır. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır. Elle bastırılarak açılır. Peynirli harç konulur. Hamurun iki kenarından tutularak ortası açık kalacak şekilde sadece uçları birbirine yapıştırılır. Üstlerine domates ve biber dilimleri konulur. Hamurun sadece kenarlarına yumurta sarısı sürülür. Çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.
6 Haziran 2014 Cuma
çilekli pratik pasta
Malzemeler:
- 1 paket sakızlı muhallebi
- 3.5 su bardağı süt
- 2 paket pötibör bisküvi (ufalanmış)
- 1 tatlı kaşığı margarin
- 1 paket çilekli sos
- 1 su bardağı su
- hindistan cevizi
- çilek dilimleri
Süt ile sakızlı muhallebi karıştırılarak ocakta koyulaşana kadar pişirilir. Ocaktan alındıktan sonra muhallebi henüz sıcakken margarin eklenerek iyice eriyene kadar karıştırılır. Muhallebi ılındığında ufalanmış bisküviler eklenerek karıştırılır. Streç film serilmiş kek kalıbına dökülerek dolapta iyice soğutulur. Çilek sosu da su ile ocakta koyulaşıp kaynayana kadar pişirilir ve ılınması için beklenir. Pasta soğuduktan sonra servis tabağına ters çevrilerek çıkarılır. Hazırlanan çilekli sosta ılındıktan sonra pastanın üzerine gezdirilir. En son üzeri hindistan cevizi ve çilek dilimleri ile süslenir.
5 Haziran 2014 Perşembe
yeşil mercimek köftesi
Malzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 tatlı kaşığı biber salçası
- 4 çorba kaşığı sıvı yağ
- tuz
- karabiber
- kimyon
- kırmızı toz biber
- pul biber
- 6 dal maydanoz
- 3 taze soğan
- 1 çorba kaşığı nar ekşisi
- yarım limon suyu
Yeşil mercimek üzerini geçecek kadar ılık su ile ıslatılır. Kara suyu çıkması için bir süre bu suda bekletilir ve daha sonra süzülür. Üzerine tekrar ılık su dökülerek haşlanır ve süzülür. İnce bulgurda kısır yapar gibi üzerine çıkacak kadar sıcak su ile ıslatılır. Ayrı bir yerde sıvı yağ ile küçük doğranmış soğan ve sarımsaklar kavrulur. Salçalar ilave edilerek bir süre daha kavrulur ve ocaktan alınır. Yeşil mercimek, ince bulgur, kavrulmuş soğanlı harç, kıyılmış maydanoz ve taze soğan, tuz, baharatlar, limon suyu ve nar ekşisi hepsi bir kasede birleştirilerek yoğrulur. Köfte şekli verilir. Kıvırcık yada marul yapraklarıyla birlikte servis yapılır.
4 Haziran 2014 Çarşamba
galeta unlu poğaça
Malzemeler:
Hamuru İçin:
- 1 yumurta sarısı
- 1 su bardağı yoğurt
- yarım paket margarin (yumuşak)
- yarım su bardağı sıvı yağ
- tuz
- 1 paket kabartma tozu
- aldığı kadar un
- 1 soğan
- 2 - 3 çorba kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 3 - 4 patates (haşlanmış)
- tuz
- karabiber
- kırmızı toz biber
- 1 yumurta akı
- galeta unu
Önce iç harcı hazırlanır. Sıvı yağ ile küçük doğranmış soğan kavrulur. Salçalar eklenerek biraz daha kavrulur. Daha sonra haşlanıp ezilmiş patates, tuz ve baharatlar ilave edilerek biraz çevrildikten sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Bu arada hamuru hazırlanır. Bunun için gerekli olan tüm malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak yoğrulur. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır. Elle bastırılarak açılır. İçi konur. Oval şekilde kapatılır. Önce yumurta akına daha sonra galeta ununa bulanarak yağlanmış tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.
2 Haziran 2014 Pazartesi
beşamelli patlıcan musakka
- 3 adet patlıcan
- 250 gr. kıyma
- 1 adet soğan
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 adet yeşil biber
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 domates rendesi
- tuz
- karabiber
- sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- tuz
- karabiber
Patlıcanlar alacalı soyulur ve dilimlenir. Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Daha sonra yıkanır ve kurulanır. Kızgın sıvı yağda kızartılarak fazla yağın süzülmesi için havlu kağıt üzerine alınır. İç harcı hazırlanır. Bunun için sıvı yağda yemeklik doğranmış soğanlar kavrulur. Daha sonra halka halka doğranmış yeşil biberlerde ilave edilerek biraz daha kavrulur. Kıymada eklenir. Kıymalar biraz piştikten sonra salçalar ve domates rendesi ilave edilir. Tuz ve baharatlar katılır. Beşamel sos için un kokusu çıkana kadar sıvı yağda kavrulur. Üzerine süt ilave edilerek sürekli karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir. Tuz ve karabiber eklenir. Fırın kabına önce patlıcanlar dizilir. Üzerine kıymalı harç yayılır. En üstte beşamel sos dökülür. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.
1 Haziran 2014 Pazar
tarhanalı çıtır tavuk
Malzemeler:
- 2 parça tavuk eti
- 1 yumurta akı
- 5 çorba kaşığı tarhana
- tuz
- karabiber
- kırmızı toz biber
- kekik
- sıvı yağ
- 4 çorba kaşığı yoğurt
- 1 çorba kaşığı mayonez
- 1 diş sarımsak
- tuz
- pul biber
Tavuk eti jülyen (ince ve uzun) kesilir. Bir kasede tarhana, tuz ve baharatlar karıştırılır. Tavuk etleri önce yumurta akına daha sonra tarhanalı karışıma bulanır. Kızgın sıvı yağda kızartılır. Sosu için gereken malzemelerde bir kasede çırpılır. Kızartılan tavuklar bu sos ile servis yapılır.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)