31 Mayıs 2014 Cumartesi

bazlama




Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • yarım paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • aldığı kadar un
Üstü İçin:
  • tereyağı
Yapılışı:


Hamur için gerekli olan malzemeler bir kabın içerisine alınarak yoğrulur. Üstü örtülerek 1 saat mayalanması için beklenir. Yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak unlanarak açılır. Yağsız olarak teflon tavada iki tarafı da pişirilir. Henüz sıcakken üstlerine tereyağı sürülür.



30 Mayıs 2014 Cuma

imam bayıldı


Malzemeler:
  • 4 patlıcan
  • 2 soğan
  • 4 yeşil biber
  • 4 domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salça
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3- 4 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • tuz
  •  2 çay kaşığı şeker
Sosu İçin:
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1.5 - 2 su bardağı su
Yapılışı:


Yağ ile önce küçük doğranmış soğan kavrulur. Halka halka kesilmiş yeşil biberler ve sarımsaklar da eklenerek kavrulmaya devam edilir. Küçük küçük doğranmış domates ve salçalarda eklenir ve hepsi birlikte kavrulur. Tuz ve şeker katılır. Patlıcanlar alacalı soyulur. Üzerilerine tuz serpilir biraz bekletilir ve yıkanır. Ortası uzunlamasına bıçakla yarılır ve biraz genişletilir. Patlıcanların ortalarına hazırlanan harç konulur. Ayrı bir yerde salça ve su çırpılarak tencereye dizilen patlıcanların üzerine gezdirilir. Kısık ateşte pişirilir.


29 Mayıs 2014 Perşembe

limonlu muhallebi


Malzemeler:

  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1.5 su bardağı şeker (çok tatlı sevmeyenler için 1 su bardağı)
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 3 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
Üzeri İçin:
  • pasta süsü  (veya hindistan cevizi)
Yapılışı:


Un, mısır nişastası ve şeker tencereye alınır. Üzerine yavaş yavaş süt dökülerek karıştırılır. Limon suyu ve kabuğunun rendesi de eklenir. Ocağa alınarak sürekli karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir. Ocaktan alındıktan sonra vanilya eklenir. Üzeri süslenerek servis yapılır.




28 Mayıs 2014 Çarşamba

şerit poğaça


Malzemeler:

Hamuru İçin:
  • 1 yumurta akı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • tuz
  • aldığı kadar un
İç Harcı İçin:
  • beyaz peynir
  • maydanoz (kıyılmış)
Üzeri İçin:
  • 1 yumurta sarısı
  • susam
Yapılışı:


Yaş maya ılık suda eritilir. Şeker, süt, sıvı yağ, yumurta akı ve tuz eklenerek karıştırılır. Kulak memesi kıvamında hamur elde edene kadar un ilave edilir. Yaklaşık bir saat kabarana kadar dinlendirilir. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler kopartılır ve çay tabağı büyüklüğünde açılır. Bir ucu bıçakla şeritler halinde kesilir. (Yaklaşık dört yada beş eşit şerit.) Diğer kesilmeyen ucuna peynirli ve maydanozlu iç konulur ve buradan başlayarak rulo sarılır. Üstüne yumurta sarısı sürülür ve  susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.







27 Mayıs 2014 Salı

peynirli kabak mücveri


Malzemeler:
  • 2 kabak rendesi
  • 1 soğan rendesi
  • 1 yumurta
  • 50 gr. beyaz peynir (ezilmiş)
  • birkaç dal maydanoz (kıyılmış)
  • tuz
  • karabiber
  • kırmızı toz biber
  • 4 - 5 çorba kaşığı un
Kızartmak İçin:
  • sıvı yağ
Yapılışı:


Kabakların kabukları soyulur ve rendelenir. Daha sonra suyu sıkılır. Diğer malzemelerle karıştırılır. Tavaya sıvı yağ alınarak kızdırılır. Hazırlanan mücver harcı kaşıkla tavaya dökülerek  iki tarafı da kızartılır.



25 Mayıs 2014 Pazar

cevizli ve sütlü irmik helvası


Malzemeler:
  • 1.5 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
Şerbeti:
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
Üzeri İçin:

  • ceviz (iri dövülmüş)
Yapılışı:


Sıvı yağ ve tereyağı konulan tencere ocağa alınarak irmik rengi değişene kadar kavrulur. Ayrı bir yerde şeker, süt ve su pişirilmeden şeker iyice eriyene kadar karıştırılır. Kavrulan irmiğin üzerine dökülür. Kaynayana  ve koyulaşana kadar pişirilir. Ocaktan alınıp demlenmeye bırakılır. Üzerine ceviz serpilerek servis yapılır.




22 Mayıs 2014 Perşembe

etli bezelye yemeği


Malzemeler:
  • yarım kg. bezelye (taze veya dondurulmuş)
  • 250 gr. kuşbaşı dana eti
  • 1 soğan
  • 1 patates
  • 1 havuç
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • tuz
  • 2 - 3 su bardağı su
Yapılışı:


Et üzerini geçecek kadar su ile haşlanır. Ayrı bir yerde sıvı yağ ile küçük doğranmış soğan kavrulur. Daha sonra haşlanmış et de eklenerek kavrulmaya devam edilir. Salçalar katılarak çevrilir. Su ilave edilir. Kaynayınca küp küp doğranmış patates, havuç, bezelye ve tuz ilavesi ile sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. 

21 Mayıs 2014 Çarşamba

zeytinyağlı yaprak sarma


Malzemeler:
  • yarım kg. taze asma yaprağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3- 4 kuru soğan
  • 1.5 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su
  • 5 - 6 dal taze nane
  • yarım demet maydanoz
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • tuz
  • karabiber
  • yenibahar
  • kuru nane
  • tarçın
  • 2 su bardağı su
Üzeri İçin:
  • 1- 2  çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı:


Pirinç yıkanır ve süzülür. Zeytinyağı ile küçük doğranmış soğan kavrulur. Pirinçte eklenerek kavrulmaya devam edilir. Dolmalık fıstıkta tencereye ilave edilerek  bir iki dakika çevrilir. Su katılır. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Ocaktan alınır. Daha sonra içine ince kıyılmış taze nane, maydanoz, yıkanmış kuş üzümü, tuz, şeker ve baharatlarda katılarak karıştırılır. Asma yaprakları yıkanır ve sapları ayıklanır. Kaynayan suda rengi dönene kadar haşlanır ve süzgece alınır. Tencerenin tabanına dibini tutmaması için bir sıra yaprak dizilir. Yapraklar pürüzsüz ve parlak tarafı alta gelecek şekilde alınır. Bir ucuna hazırlanan iç konulur ve sigara böreği gibi rulo sarılır. Tencereye dizilir. Üzerine bir kasede karıştırılmış zeytinyağı ve limon suyu karışımı gezdirilir. Üzerine tabak kapatılır. 2 su bardağı  su ile kısık ateşte pişirilir.


18 Mayıs 2014 Pazar

yoğurtlu kırmızı mercimek salatası

Malzemeler:
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek (haşlanıp süzülmüş)
  • 3 orta boy patates (haşlanmış ezilmiş)
  • 1 soğan (küçük doğranmış)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 dal taze soğan (ince kıyılmış)
  • birkaç dal maydanoz (kıyılmış)
  • tuz
  • karabiber
  • kimyon
  • kırmızı toz biber
  • pul biber
Sosu İçin:
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • tuz
  • birkaç dal dereotu (kıyılmış)
Üzeri İçin:
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates ve biber salçası karışımı
  • kırmızı toz biber
  • kuru nane

Yapılışı:


Sıvı yağ tencereye alınarak kuru soğan kavrulur. Salçalarda eklenerek biraz daha kavrulur ve ocaktan alınır. Bir kabın içerisinde haşlanmış kırmızı mercimek, haşlanıp ezilmiş patates, kavrulmuş salçalı soğan, tuz, baharatlar, taze soğan ve maydanoz iyice karıştırılır. Servis tabağına alınarak üstü düzeltilir. Sarımsaklı yoğurda kıyılmış dereotu ve tuz eklenir ve servis tabağındaki salatanın üstüne yayılır. En son ocakta sıvı yağda salça, kırmızı toz biber ve kuru nane kavrularak yoğurdun üzerine gezdirilir.






















13 Mayıs 2014 Salı

tulum peynirli makarna


Malzemeler:
  • yarım paket makarna
  • yeteri kadar su 
  • tuz
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Sosu İçin:
  • 1 soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1- 2 yeşil biber
  • 2 domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 -3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • tuz
  • karabiber
  • köri
  • kırmızı toz biber
  • kekik
  • kuru nane
  • 100 gr. tulum peyniri
Yapılışı:


Makarna tuz, sıvı yağ ve su ile haşlanır ve süzülür. Ayrı bir yerde sıvı yağ ile soğan, biber ve sarımsak kavrulur. Domates rendesi, salçalar, tuz ve baharatlarda ilave edilerek biraz daha kavrulur. Ocaktan alınarak süzülmüş makarna ile karıştırılır. Üzerine tulum peyniri rendesi serpilerek servis yapılır.


12 Mayıs 2014 Pazartesi

mozaik şekerpare


Malzemeler:

Hamuru İçin:
  • 2 yumurta (birinin sarısı üstü için ayrılır)
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 fiske tuz
  • 125 gr. margarin (erimiş, soğumuş)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay kaşığı (silme) karbonat (veya 1 paket kabartma tozu)
  • 1 paket vanilya
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • aldığı kadar un ( yaklaşık 3.5 - 4  su bardağı )
Üzeri İçin:
  • 1 yumurta sarısı
  • fındık (veya tuzsuz fıstık)
Şerbeti İçin:
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • birkaç damla limon suyu
Yapılışı:


Önce şerbet hazırlanır. Şeker ve su ocakta kaynatılır. Kaynamaya başladığında limon suyu eklenerek  biraz daha kaynatılır. Ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Bu arada hamuru hazırlanır. Kakao dışında hamur için gerekli olan malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak yoğrulur. Hamur biraz yumuşakken tam olarak katılaşmadan yarısı başka bir kaba alınarak kakao eklenir ve iyice yoğrulur. Elde edilen beyaz ve kakaolu hamurlara ayrı ayrı kıvama gelene kadar un eklenir. Beyaz ve kakaolu hamurlardan cevizden biraz daha küçük parçalar koparılarak birlikte yuvarlanır. Yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerilerine yumurta sarısı sürülerek fındık veya tuzsuz fıstık batırılır. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir. Tatlı sıcakken soğutulmuş şerbeti dökülür. Üstü örtülerek şerbeti çekmesi için dinlendirilir.



7 Mayıs 2014 Çarşamba

nohutlu ve domatesli pilav


Malzemeler:
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 havuç rendesi
  • 2 domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı nohut (haşlanmış)
  • birkaç dal dereotu (kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı şeker
  • tuz
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 3.5 su bardağı su
Yapılışı:


Sıvı yağ ve tereyağı ile önce havuç rendesi kavrulur. Daha sonra domates rendesi ve salça eklenerek kavrulmaya devam edilir. Yıkanıp süzülmüş pirinç, şeker ve tuzda ilave edilerek biraz çevrilir. Suyu katılarak pişirilir. Suyunu çekince en son haşlanmış nohut ve kıyılmış dereotu da tencereye eklenerek karıştırılır. Ocaktan alınarak tencerenin kapağı kapalı demlenmeye bırakılır.


6 Mayıs 2014 Salı

tavuklu dürüm


Malzemeler:

Lavaş İçin:
  • yarım paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 su bardağı ılık su
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı (silme) karbonat
  • tuz
  • aldığı kadar un
İç Harcı İçin:
  • 2 soğan
  • 2 yeşil biber
  • 2 tavuk but 
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates veya biber salçası
  • 2 domates
  • 1- 2  dal taze soğan
  • tuz
  • karabiber
  • kekik
Yapılışı:


Yoğurma biraz un alınır. Ortası havuz gibi açılır. Yaş maya, şeker ve ılık su ile maya elle iyice ezilir. Daha sonra diğer malzemeler sırasıyla eklenerek yoğrulur. Üstü örtülerek yaklaşık bir saat mayalanması beklenir. Bu sırada içi hazırlanır. Sıvı yağ ile önce küçük doğranmış soğan  ve halka halka doğranmış yeşil biberler kavrulur. Daha sonra küçük küçük doğranmış tavuk eti eklenerek kavrulmaya devam edilir. Küp küp doğranmış domates, salça, baharatlar ve tuz eklenerek biraz daha kavrulur. Ocaktan alındıktan sonra ince kıyılmış taze soğan eklenir. Mayalanan hamurdan küçük parçalar koparılır. Unlanarak merdane ile açılır. Yağsız olarak teflon tavada iki tarafı da pişirilir. Piştikten sonra iç harcı üzerine konularak rulo sarılır. ( Dilerseniz dürümü sarmadan önce  içine turşu, maydanoz ve kızarmış patates de koyabilirsiniz.)































5 Mayıs 2014 Pazartesi

sütlü makarna


Malzemeler:
  • yarım paket makarna
  • yeteri kadar su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
Sosu İçin:
  • 1 diş sarımsak
  • 1 büyük kapya biber (kırmızı biber) (közlenmiş)
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • tuz
  • karabiber
  • kekik
Yapılışı:


Makarna tuz, sıvı yağ ve su ile haşlanır ve süzülür. Sosu hazırlanır. Sıvı yağ ve tereyağı tencereye alınarak küçük doğranmış sarımsaklar kavrulur. Daha sonra un eklenerek kavrulmaya devam edilir. 1 - 2 dk. sonra küp küp doğranmış kapya biberlerde eklenerek biraz çevrilir. Süt ilavesi ile sürekli karıştırılarak kaynatılır. Tuz ve karabiber eklenerek ocaktan alınarak haşlanıp süzülmüş olan makarnayla karıştırılır.Üzerine kekik serpilerek servis yapılır.




3 Mayıs 2014 Cumartesi

semizotu yemeği


Malzemeler:
  • 1 demet semizotu (kıyılmış)
  • 1 soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • tuz
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
Servis İçin:
  • sarımsaklı yoğurt
  • pulbiber
Yapılışı:


Sıvı yağ ile küçük doğranmış soğan ve sarımsak kavrulur. Daha sonra salçalar eklenerek kavrulmaya devam edilir. Su katılarak kaynaması beklenir. Kaynayınca pirinç, kıyılmış semizotu, tuz ve şeker eklenerek pişirilir.


2 Mayıs 2014 Cuma

tavuklu enginar


Malzemeler:
  • 6 adet enginar
  • 1 soğan
  • 1- 2 yeşil biber
  • 1 diş sarımsak
  • 1 parça tavuk eti (kuşbaşı)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 havuç (haşlanmış)
  • 1 orta boy patates (haşlanmış)
  • yarım çay bardağı bezelye (haşlanmış)
  • tuz 
  • karabiber
  • kekik
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
Sosu İçin:
  • 2 domates
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • tuz
  • karabiber
  • yarım su bardağı su 
Yapılışı:


Sıvı yağ ile küçük doğranmış soğan ve yeşil biberler kavrulur. Daha sonra küçük doğranmış sarımsak ve tavuk etleri eklenerek kavrulmaya devam edilir. Salçada kavrulduktan sonra baharatlar ve en son haşlanmış ve süzülmüş olan sebzelerde ilave edilerek bir iki kez karıştırdıktan sonra ocaktan alınır. Kararmaması için limonlu suda bekletilen enginarlar tencereye alınır. Hazırlanan harç içlerine konulur. Ayrı bir yerde de küçük doğranmış domates, salça, sıvı yağ, tuz, karabiber ve su karıştırılarak hem enginarların üstüne hemde tencereye dökülür. Kapağı kapatılarak kısık ateşte pişirilir.