23 Nisan 2014 Çarşamba

krem peynirli kanepeler

23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun. Bugün çocukların sevebileceği pratik ve güzel bir atıştırmalık tarifi var. Ayrıca bu kanepeler gün sofraları ve kahvaltılar içinde ideal.

Malzemeler:

  • tuzlu bisküvi  (yuvarlak )
  •  krem peynir
  • domates dilimleri
  • yeşil biber (halka halka doğranmış)
  • maydanoz
Yapılışı:


Krem peynir bisküvilerin üzerine sürülür. Üzeri maydanoz yaprakları, domates ve biber dilimleri ile süslenir. (Dilerseniz krem peynirin içine az miktarda mayonezde karıştırabilirsiniz.)


22 Nisan 2014 Salı

samanyolu kebabı


Malzemeler:
  • 2 havuç rendesi
  • 2 kabak rendesi
  • 2 patates rendesi
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • tuz
  • karabiber
  • birkaç dal dereotu (kıyılmış)
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
Harcı İçin:
  • 1 soğan
  • 250 gr. kıyma
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz
  • karabiber
  • kekik
  • kırmızı toz biber
Süslemek İçin:
  • dereotu
  • pul biber
  • domates dilimleri
Yapılışı:

Sıvı yağ ile önce havuç rendesi kavrulur. Daha sonra kabak ve patates rendesi ilave edilerek sebzeler yumuşayana kadar kavrulmaya devam edilir. Tuz ve karabiber katılarak ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuduğunda dereotu ve sarımsaklı yoğurt eklenerek karıştırılır. Ayrı bir yerde sıvı yağ ile ilk önce küçük küçük doğranmış soğan kavrulur. Daha sonra sırasıyla kıyma, salçalar, tuz ve baharatlar eklenerek ocaktan alınır. Servis tabağına önce kavrulmuş sebzeler alınır. Ortası  havuz gibi açılır ve bu açılan yere kavrulmuş kıyma konulur. Üzeri dereotu, pul biber ve domates dilimleri ile süslenir.

21 Nisan 2014 Pazartesi

patatesli poğaça

Malzemeler:

Hamuru İçin:

  • 1 yumurta akı
  • yarım paket yaş maya
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 50 gr. margarin (yumuşak)
  • 1 su bardağı ılık süt (veya su)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • tuz
  • aldığı kadar un
İç Harcı İçin:
  • 1 soğan
  • 4 - 5 adet patates (haşlanmış)
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz
  • karabiber
  • kırmızı toz biber
  • kekik
  • 2 - 3 çorba kaşığı sıvı yağ
Üzeri İçin:
  • 1  yumurta sarısı
Yapılışı:


Yoğurma kabına biraz un alınır. Ortası havuz gibi açılır. İçine maya, süt ve şeker konularak maya elle iyice ezilir. Daha sonra diğer malzemelerde ilave edilerek hamur yoğrulur. Üstü örtülerek yaklaşık bir saat mayalanması için dinlenmeye bırakılır. Bu sırada içi hazırlanır. Önce sıvı yağ ile küçük doğranmış soğanlar kavrulur. Daha sonra salçalar, küp küp doğranmış patatesler, tuz ve baharatlar ilave edilerek biraz çevrilir ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Hamurdan parçalar koparılarak elle bastırılarak çay tabağı büyüklüğünde açılır. İçi konularak yuvarlanarak kapatılır.Üzerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.



20 Nisan 2014 Pazar

harire

Harire Mardin'e ait pekmezle muhallebi gibi pişirilen kolay bir tatlı.




Malzemeler:

  • 4 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı şeker
  • yarım su bardağı pekmez
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su
  • tarçın 
  • yeni bahar
Üstüne:
  • ceviz
Yapılışı:

Un, şeker, süt, su ve pekmez ocakta sürekli karıştırılarak koyulaşana kadar pişirilir. Ocaktan almaya yakın tarçın eklenerek karıştırılır ve ocaktan alınır. Üzeri ceviz ile süslenir.




19 Nisan 2014 Cumartesi

yeşil kurabiye



Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 125 gr. margarin (yumuşak)
  • 1 su bardağı ıspanak yaprakları (haşlanmış ve püre haline getirilmiş)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 çay bardağı ceviz (dövülmüş)
  • aldığı kadar un
Yapılışı:

Bütün malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak  yoğrulur. Çok sert olmayan bir hamur elde edilir. Yuvarlanarak yağlanmış tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.



18 Nisan 2014 Cuma

meyaneli kabak




Malzemeler:
  • 3 orta boy kabak
  • su (haşlamak için)
  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • yarım demek dereotu (kıyılmış)
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • tuz
Sosu İçin:
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • kırmızı toz biber
  • kuru nane
Yapılışı:

Kabakların kabukları hafifçe kazınır. Kuşbaşı doğranarak su ve tuz ile haşlanır ve süzülür. Ayrı bir yerde sıvı yağ ve tereyağı ile un çok yakılmadan 1 - 2 dk. kavrulur. Kabaklar soğuduğunda bu kavrulmuş un ve dereotu kabaklarla karıştırılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve salçalı sos gezdirilir.






17 Nisan 2014 Perşembe

kahvaltılık krem çikolata


Malzemeler:
  • 2 çorba kaşığı  margarin
  • 2 çorba kaşığı dolusu kakao
  • 5 çorba kaşığı pudra şekeri
  • yarım su bardağı süt
  • 4 çorba kaşığı dolusu un
  • 2 paket vanilya
Yapılışı:


Margarin ocakta yakılmadan eritilir. Ayrı bir yerde de un yağsız olarak teflon tavada  1 ya da 2 dk. kadar kavrulur. Margarinin içine kakao ve pudra şekeri eklenerek mikserle çırpılır. Süt ilave edilerek çırpılmaya devam edilir. En son kavrulmuş un ve vanilyalar eklenerek harç pürüzsüz kıvama gelene kadar çırpılır. Buzdolabında dinlendirilir.





16 Nisan 2014 Çarşamba

pancar turşusu



Malzemeler:
  • 5 adet pancar
  • 1 çay bardağı sirke
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • su
Yapılışı:


Pancarın sap ve kök kısımları temizlendikten sonra yıkanır. Kabuklu halde bir tencereye alınır. Üzerine  çıkacak kadar su ilavesi ile haşlanır. Biraz  yumuşadığında ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Kabukları soyulur ve dilimlenir. Pancar dilimleri kavanoza alınır. Ayrı bir kasede sirke, doğranmış sarımsak, tuz ve pancarların haşlama suyundan 1 bardak alınarak karıştırılır. Bu karışım kavanozdaki pancarların üzerine dökülür. Kapağı kapatılarak buzdolabında dinlendirilir. Ertesi gün servise hazırdır.



14 Nisan 2014 Pazartesi

ıspanaklı omlet


Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 2 - 3 çorba kaşığı kavrulmuş ıspanak (veya pazı)
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı süt (veya su)
  • biraz kaşar peyniri rendesi
  • tuz
  • karabiber
  • biraz sıvı yağ
Yapılışı:


Yumurta çırpılır. İçine un, süt, kaşar peyniri, tuz, karabiber ve kavrulmuş ıspanak eklenerek iyice karıştırılır. Tava biraz yağlanır. Yumurtalı karışım tavaya dökülerek her iki tarafı da pişirilir.






13 Nisan 2014 Pazar

hintpare




Malzemeler:

Hamuru İçin:
  • 2 yumurta (birinin sarısı üstü için ayrılır)
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 2 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 125 gr. margarin (yumuşak)
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya
  • yarım çay bardağı irmik
  • aldığı kadar un 
Şerbeti:
  • 2.5 su bardağı şeker
  • 2.5 su bardağı su
  • birkaç damla limon suyu
Üzeri İçin:
  • 1 yumurta sarısı
  • hindistan cevizi
Yapılışı:


Şerbeti için şeker ve su tencereye alınarak ocakta karıştırılır. Kaynamaya başladığında limon suyu eklenerek ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Hamur için gerekli olan malzemeler sırasıyla yoğurma kabına alınarak iyice yoğrulur. cevizden biraz büyük parçalar koparılarak oval şekil verilir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerilerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir. Tatlı sıcakken soğutulmuş şerbeti dökülür. Üzeri kapatılıp şerbetini çekmesi için dinlendirilir. Hindistan cevizi serpilerek servis yapılır.











12 Nisan 2014 Cumartesi

patates mücveri





Malzemeler:

  • 3 orta boy patates rendesi
  • 2 havuç rendesi
  • 1 soğan rendesi
  • 2 dal taze soğan
  • 5- 6 dal maydanoz (kıyılmış)
  • 1 yumurta
  • 4 çorba kaşığı un
  • yarım çay kaşığı karbonat
  • tuz
  • karabiber
  • kırmızı toz biber
  • pul biber
  • kuru nane
  • 50 gr. beyaz peynir (ufalanmış)
Kızartmak İçin:
  • sıvı yağ
Servis İçin:
  • sarımsaklı yoğurt
  • pul biber

Yapılışı: 


Çiğ patates rendesi ile bütün malzemeler sırasıyla bir kaseye alınarak karıştırılır. Tavada sıvı yağ kızdırılır. Harçtan kaşıkla tavaya dökülerek iki tarafı da kızartılır. Sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır.




11 Nisan 2014 Cuma

yeşil mercimekli kabak yemeği




Malzemeler:
  • 1 soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 büyük kabak (kuşbaşı doğranmış)
  • 1 havuç (küp küp doğranmış)
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek (haşlanmış)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 domates rendesi
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • tuz
  • karabiber
  • 2.5  su bardağı su

Yapılışı:


Sıvı yağda önce soğan ve sarımsak kavrulur. Daha sonra havuçlar ve kabaklarda eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Salçalar, domates rendesi, tuz ve karabiber ilave edilip biraz kavrulduktan sonra suyu katılır. Kaynamaya başlayınca haşlanmış ve süzülmüş olan yeşil mercimekler eklenerek sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.






10 Nisan 2014 Perşembe

mısır unlu hamsi kızartması




Malzemeler:

  • hamsi
  • mısır unu
  • tuz

Kızartmak İçin:

  • sıvı yağ
Yapılışı:


Balıklar temizlenir ve yıkanır. Kılçıkları çıkarılmadan her tarafı mısır unu ve tuz karışımına bulanarak kızartılır. Yeşillikler ile servis yapılır.


9 Nisan 2014 Çarşamba

cevizli lorlu kabak salatası


Malzemeler:

  • 2 büyük kabak rendesi
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • 1 su bardağı lor
  • tuz
  • ceviz (iri dövülmüş)
Yapılışı:


Sıvı yağ ile rendelenmiş kabaklar yumuşayıncaya kadar kavrulur. Tuz eklenir. Daha sonra soğumaya bırakılır. İyice soğuduğunda lor, sarımsaklı yoğurt ve ceviz eklenerek karıştırılır. Üzeri ceviz ve pul biber ile süslenir. Dilerseniz içine dereotu da kullanabilirsiniz.



8 Nisan 2014 Salı

pekmezli üzümlü kurabiye


Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı margarin (yumuşak)
  • 2 çorba kaşığı pekmez
  • 1 çay bardağı siyah kuru üzüm (çekirdekleri çıkarılmış)
  • yarım çay bardağı sultan üzümü
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1.5 su bardağı tam buğday unu
  • aldığı kadar buğday unu 
Yapılışı:


Hamur için gerekli olan bütün malzemeler sırasıyla yoğurma kabına alınarak yoğrulur. Hamurdan cevizden daha büyük parçalar koparılarak yuvarlanır. Yağlanmış tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında fırında pişirilir.




7 Nisan 2014 Pazartesi

nohutlu bulgur köftesi



Malzemeler:

Köfte İçin:
  • 250 gr. kıyma
  • 1 soğan rendesi
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 2 tatlı kaşığı un
  • tuz 
  • karabiber
  • ayrıca  köftelerin yapışmaması için biraz un
Sosu İçin:
  • 1 soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 domates rendesi
  • 1 su bardağı nohut (haşlanmış)
  • tuz
  • karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 3 su bardağı su
Yapılışı:


Köfte için gerekli olan malzemeler bir kaba alınarak yoğrulur. Yoğrulan harçtan misketten biraz daha büyük parçalar koparılarak yuvarlanır. Köfteler yapışmaması için un serpilmiş bir tepsiye alınır. Bu arada ayrı bir yerde sosu hazırlanır. Önce sıvı yağ ile küçük doğranmış soğanlar kavrulur. Daha sonra salçalar eklenir. Domates rendesi, tuz ve karabiber ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Su katılarak kaynaması beklenir. Kaynayınca haşlanmış nohut ve köfteler içine salınarak pişirilir. Köfteler piştiğinde en son kuru nane eklenerek ocaktan alınır.


zeytinyağlı mantar


Malzemeler:

  • yarım kg. mantar
  • biraz limon suyu
  • 2 orta boy soğan
  • 2 yeşil biber
  • 1 adet kapya biber (kırmızı biber)
  • 1- 2 diş sarımsak
  • 1 orta boy domates
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı şeker
  • tuz
  • karabiber

Yapılışı:


Mantarlar büyüklüğüne göre dörde yada altıya kesilir. Kararmamaları için üzerilerine biraz limon suyu sıkılır ve bir kenarda bekletilir. Zeytinyağ ile piyazlık doğranmış soğanlar kavrulur. Daha sonra ince ince doğranmış yeşil ve kapya biber eklenir. Mantarlarda eklenerek kavrulmaya devam edilir. Küçük küçük doğranmış sarımsak, küp küp doğranmış domates, şeker,  tuz ve karabiber eklenerek mantar suyunu çekinceye kadar pişirilir.



4 Nisan 2014 Cuma

kadınbudu köfte



Malzemeler:

Köfte İçin:
  • 500 gr. kıyma
  • 1 yumurta
  • 1 soğan
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı pirinç (haşlanmış)
  • tuz
  • karabiber
Bulamak İçin:
  • un
  • 2 yumurta (çırpılmış)
Kızartmak İçin:
  • sıvı yağ
Yapılışı:


Kıymanın yarısı soğanla beraber sıvı yağda kavrulur. Soğumaya bırakılır. Yoğurma kabına kavrulan kıyma, çiğ kıyma, haşlanmış pirinci alınır. Üzerine yumurta, karabiber ve tuzunu ilave edilip iyice yoğurulur. Köfte harcından yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılır. Şekil verilir. Köfteleri önce una sonra çırpılmış yumurtaya bulanarak kızgın sıvı yağda kızartılır. Köfteler önce kağıt havlu konulmuş tabağa sonra servis tabağına alınır.




2 Nisan 2014 Çarşamba

zeytinyağlı havuç


Malzemeler:
  • 6 adet havuç
  • 1 soğan
  • 1- 2 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı dolusu pirinç
  • 1 çay kaşığı şeker
  • tuz
  • yeteri kadar su

Servis İçin:
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • pul biber

Yapılışı:

Önce zeytinyağ ile küçük doğranmış soğan ve sarımsaklar kavrulur. Daha sonra halka halka doğranmış havuçlar ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Tuz, şeker ve su eklenir. Su kaynamaya başladığında pirinç eklenerek kısık ateşte pişirilir.





1 Nisan 2014 Salı

ıspanaklı sac böreği





Malzemeler:

Hamuru İçin:
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • tuz
  • yarım paket toz maya
  • aldığı kadar un
  • 1 su bardağı ılık su

İç Harcı İçin:
  • yarım kg ıspanak (veya pazı)
  • 1 soğan
  • 100 gr. beyaz peynir
  • 1 çay kaşığı şeker
  • tuz
  • karabiber
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
Üzeri İçin:
  • tereyağı
Yapılışı:


İlk önce iç hamuru hazırlanır. Bunun için gerekli malzemeler sırasıyla bir kaba alınarak yoğrulur. Hamurun üzeri örtülerek yaklaşık 1 saat mayalanması için dinlenmeye bırakılır. Bu arada içi hazırlanır. Sıvı yağ ile soğan ve daha sonra kıyılmış ıspanaklar kavrulur. Şeker, tuz  ve karabiber ilave edilerek ocaktan alınır. Ilınınca ufalanmış beyaz peynir eklenerek karıştırılır. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparılarak unlanarak merdane ile açılır. Açılan hamurun yarısına ıspanaklı iç konur. Hamurun diğer yarısı üzerine kapatılarak açılmaması için uçlarına bastırılır. Teflon tava ocakta yağ sürülmeden ısıtılır. Hazırlanan börekler üzerine alınarak iki tarafıda pişirilir. Pişen böreklerin üzerine henüz sıcakken tereyağı sürüldükten sonra servis yapılır.