27 Ekim 2013 Pazar

zeytinyağlı domates ve patlıcan dolması




Malzemeler:
  • 6 adet domates
  • 2 adet patlıcan
  • su
  • zeytinyağı
İçi İçin:
  • 2 soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • tuz
  • karabiber
  • yenibahar
  • kuru nane
  • taze nane (kıyılmış)
  • maydanoz (kıyılmış)
  • zeytinyağı
  • yarım su bardağı su
Yapılışı:

Domatesler yıkanır ve üst kısımları kapak şeklinde koparılmadan kesilir. Patlıcanlarda yıkanarak soyulmadan ortadan ikiye kesilir. Hem domateslerin hemde patlıcanların içleri çıkarılır. Zeytinyağı ile küçük doğranmış soğan kavrulur. Daha sonra yıkanıp süzülmüş pirinç eklenerek kavrulmaya devam edilir. Su eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir. Ocaktan alınarak tuz, baharatlar, dolmalık fıstık, kuş üzümü, kıyılmış maydanoz ve taze nane eklenerek karıştırılır. Domates ve patlıcanların içi bu harç ile doldurulur. Üzerlerine birer dilim domates konularak tencereye dizilir. Üzerlerine su ve zeytinyağı karışımı dökülür. Ocakta kapağı kapalı olarak pişirilir. 





çılbır


Malzemeler:
  • kişi sayısına göre yumurta 
  • su
  • 2 tatlı kaşığı sirke 
  • sarımsaklı yoğurt
  • tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:


Su bir tencereye alınır. Tuz ve sirke (yumurtanın dağılmaması için) ilave edilerek kaynatılır. Su kaynayınca yumurtalar teker teker kırılır. Yumurtanın akları pişince kevgirle servis tabağına alınır ve üzerine tuzlu ve sarımsaklı yoğurt konulur. En üste ocakta sıvı yağ ile kızdırılmış kırmızı toz biber dökülür.



26 Ekim 2013 Cumartesi

domates soslu makarna





Malzemeler:
  • yarım paket makarna
  • yeteri kadar su 
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ 
  • tuz
Sosu İçin:
  • 2 yeşil biber
  • 1 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 domates rendesi
  • tuz
  • karabiber
  • pul biber
  • kuru nane
  • kekik
Yapılışı:

Makarna su, tuz, sıvı yağ ile haşlanır, süzülür. Ayrı yerde sosu hazırlanır. Sıvı yağ ile önce halka halka doğranmış yeşil biberler ve sarımsak kavrulur. Daha sonra salçalar ve domatesler eklenerek kavrulmaya devam edilir. Tuz ve baharatlar ilave edilerek ocaktan alınır. Bu sos haşlanıp süzülmüş olan makarna ile karıştırılır.





22 Ekim 2013 Salı

ballı hurma tatlısı

Çok pratik, birkaç dakika içinde servise hazır bir tatlı tarifi.

Malzemeler:
  • Trabzon hurması (kişi sayısına göre)
  • 1 çorba kaşığı dolusu bal (her hurma için )
  • dövülmüş ceviz
Üzeri İçin:
  • ceviz
Yapılışı:


Hurmalar soyulur, parçalara ayrılarak ezilir. Kase yada kuplara konularak bal ve dövülmüş ceviz ile karıştırılır. Üstü tekrar iri dövülmüş ceviz ile süslenir.









19 Ekim 2013 Cumartesi

galeta unlu kıymalı börek




Malzemeler:
  • 3 yufka
Sosu İçin:
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
İç Harcı İçin:
  • 2 orta boy soğan (küçük doğranmış)
  • 2 çarliston biber (halka halka doğranmış)
  • 200 gr kıyma
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • tuz
  • karabiber
  • 3- 4 dal maydanoz (kıyılmış)
Üstü İçin:
  • 1 yumurta (çırpılmış)
  • 1 su bardağı galeta unu
Yapılışı:


Önce içi hazırlanır. Sıvı yağda soğan ve biberler kavrulur. Daha sonra kıyma ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Salçalar, tuz ve karabiber eklenir. Ocaktan alındıktan sonra maydanoz ilave edilerek karıştırılır. Sosu da bir kasede çırpılarak hazırlanır. Bir yufka bütün olarak serilir. Sekiz eşit üçgene kesilir. Sosu her tarafına sürülür. İç malzemesi ucuna kaşıkla konularak kenarları içe katlanarak geniş rulo olarak sarılır. Önce çırpılmış yumurtaya daha sonra galeta ununa bulanarak yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Diğer yufkalara da aynı işlem uygulanır. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.





Diğer börek tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.





17 Ekim 2013 Perşembe

soslu fırın patates

Et yemeklerinin yanında servis yapılabilen güzel bir garnitür.



Malzemeler:
  • 6 adet patates
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1- 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz
  • karabiber
  • kimyon
  • kırmızı toz biber
  • pul biber
  • kekik
  • köri
  • biraz su (yaklaşık yarım su bardağı)
Üzeri İçin:
  • kaşar peyniri rendesi
Yapılışı:


Bir kasede salçalar, sıvı yağ, sarımsak, tuz ve baharatlar karıştırılır. Su ilavesi ile sos iyice karıştırılıp akıcı hale getirilir. Elma dilimi şeklinde kesilmiş patatesler bu sosun içinde biraz bekletildikten sonra yağlanmış fırın tepsisine sosuyla birlikte alınır. Fırında pişirilir. Pişmesine yakın kaşar peyniri rendesi serpilerek fırından alınır. (Sıcakken servis yapılması önerilir.)



15 Ekim 2013 Salı

kavurma

Kurban kavurması Bayramın olmazsa olmazıdır. Herkes nasıl yapıldığını bilir ama bir iki noktaya dikkat ederek daha yumuşak ve lezzetli kavurma elde etmek mümkün. Öncelikle eti dinlendirmek, kısık ateşte uzun sürede pişirmek ve sertleşmemesi için tuzunu en son eklemek birkaç önemli püf noktası...


Malzemeler:
  • 500 gr. dana kuşbaşı et
  • yeteri kadar su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • tuz
  • karabiber
  • kekik (isteğe göre)
Yapılışı:

Dana eti tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar su ile kısık ateşte yumuşayıncaya kadar haşlanır. (Suyunu çekmişse ve et sertse biraz daha su ilave edilir.) Suyunu çekince sıvı yağ ilavesi ile iyice kavrulur. En son tuz, karabiber ve kekik eklenerek ocaktan alınır. Pilav veya patates püresi ile servis yapılabilir.





Diğer et yemekleri tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.

14 Ekim 2013 Pazartesi

zencefilli kek



Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt (veya süt)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • yarım çay kaşığı yenibahar
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • biraz ceviz (iri dövülmüş)
Yapılışı:


Bütün malzemeler sırasıyla bir kasede çırpılır. En son dövülmüş ceviz eklenir ve tekrar karıştırılır. Yağlanıp un serpilmiş fırın tepsisine dökülür. 180 dereceli fırında pişirilir.






Diğer kek tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.



tel kadayıf

Yarın Kurban Bayramı. Bir çok evde bayram tatlısı çoktan hazırlandı bile. Bende tatlımın resmini bayram telaşından nihayet şimdi yükleyebildim... İşte benim bayram tatlım da çok sevdiğim tel kadayıf:)


Malzemeler:
  • 750 gr. tel kadayıf
  • yarım paket margarin (erimiş-soğumuş)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 250 gr. ceviz (biraz iri dövülmüş)
Şerbeti İçin:
  • 4.5 su bardağı toz şeker
  • 5.5 su bardağı su
Yapılışı:

Önce şerbeti ocakta kaynatılarak ılınmaya bırakılır. Tel kadayıf elle didiklenir.Bir kasede karıştırılmış sıvı yağ ve erimiş margarin ile kadayıf iyice yağlanır. Kadayıfın yarısı tepsiye elle bastırılarak yerleştirilir. Ceviz her tarafına serpilir. Kadayıfın kalan yarısı da üzerine yine elle bastırılarak yerleştirilir. Önceden ısıtılmış fırında  üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. fırından alınıp soğumaya bırakılır. Üzerine iyice ılınmış şerbeti dökülür.







13 Ekim 2013 Pazar

salamlı omlet



Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • beyaz peynir
  • salam
  • tuz
  • karabiber
  • sıvı yağ
Yapılışı:


Yumurta, tuz ve karabiber çırpılır. İçine ufalanmış beyaz peynir ve salam dilimleri konularak tekrar çırpılır. Teflon tava biraz sıvı yağ ile yağlanır. Yumurtalı karışım dökülerek her iki tarafı da katılaşıp şekil alıncaya kadar pişirilir.





mantarlı zeytinli tavuk



Malzemeler:
  • 1 tavuk göğsü (kuşbaşı doğranmış)
  • 250 gr. mantar (kuşbaşı doğranmış)
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 çarliston biber (halka halka doğranmış)
  • 5 - 6 dal pazı (veya ıspanak) (kıyılmış)
  • 1 domates (küp küp doğranmış)
  • biraz biberli yeşil zeytin
  • 1 çorba kaşığı krem peynir
  • tuz
  • karabiber
  • köri
Yapılışı:

Sıvı yağ ile önce biberler ve tavuk etleri kavrulur. Daha sonra mantarlar ve sarımsak eklenerek kavrulmaya devam edilir. Mantarlar suyunu çekince pazı, domates tuz, karabiber ve köri ilave edilir ve kavrulur. Ocaktan almaya yakın krem peynir eklenir, iyice karıştırılarak ocaktan alınır. En son halka doğranmış zeytinler eklenerek servis yapılır.





12 Ekim 2013 Cumartesi

kırma börek




Malzemeler:
  • 4 yufka
Sosu İçin:
  • 1 su bardağı yoğurt
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
İç Harcı İçin:
  • beyaz peynir ( veya lor peyniri)
  • patates (haşlanmış-ezilmiş)
  • tuz
  • karabiber
  • maydanoz (kıyılmış)
Yapılışı:


Sosu bir kasede çırpılarak hazırlanır. İç malzemesi de ayrı bir yerde ezilip karıştırılır. Bir yufka bütün olarak serilir. Sosu kaşık yada fırça ile her yerine sürülür. Yufkanın yarısına içi serpilir. Yufkanın diğer yarısı da iç harcının üzerine kapatılır. Uzun olan kenarından ve tam karşısındaki kenarından aynı anda tutularak ortada birleştirilip büzülür. Bıçakla dört parmak genişliğinde dilimlenir. Diğer yufkalara da aynı işlem uygulanır. Yağlanmış tepsiye yan yana dizilir. Üzerine sosu bolca dökülür. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.







5 Ekim 2013 Cumartesi

patates mantısı




Malzemeler:
  • 6 patates (haşlanmış)
  • tuz
  • karabiber
Kıymalı Harç İçin:
  • 100 gr. kıyma
  • 1 soğan
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 yeşil biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • tuz
  • karabiber
Üstü İçin:
  • 1 kase yoğurt
  • 1- 2 diş sarımsak
  • tuz
Sosu İçin:
  • 1 çorba  kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • biraz su
  • kırmızı toz biber
  • pul biber
  • kuru nane
Yapılışı:

Haşlanmış patatesler küp küp doğranır. Tuz ve karabiber serpilerek bir servis tabağına alınır. Sıvı yağda önce soğan ve yeşil biberler kavrulur. Kıyma ve daha sonrada salça ilave edilir. Tuz ve karabiber eklenerek ocaktan alınır. Patateslerin üzerine önce kavrulmuş kıymalı harç daha sonrada sarımsaklı yoğurt dökülür. En son ocakta sıvı yağda kavrulmuş salça ve baharatlar üstüne gezdirilir.











4 Ekim 2013 Cuma

mutfak terimleri sözlüğü


Alacalı Soymak:
Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir.

Aldante:
Normalden daha az pişirme usulü. Daha çok makarnalarda kullanılır.

Bağlamak:
Sos, çorba ve yahni gibi sulu yiyecekleri un yada nişasta ile koyulaştırma işlemine denir.

Ben Mari :
Fransızca ‘Mari 'nin Banyosu’ anlamına gelir. Bazı yiyeceklerin düşük sıcaklıklarda pişirilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Bu pişirme tekniğinde bir tencerede su kaynatılır. Pişirilecek şey bir başka kap içinde, üzerine yağ ve su ilave edilmeden bu suyun üstüne oturtularak pişirilir. Çikolata da genellikle bu teknikte eritilir.

Beşamel Sos:
Fransız asıllı tereyağı, un ve süt ile hazırlanan yemek sosudur.

Bir Taşım Kaynatmak:
Sulu bir malzemeyi ateşte kaynamaya başladığı anda bir defa kaynatıp ateşten almaktır.

Blanşe Etmek:
Bazı sebzelerin renklerini korumak, bazılarının da kuvvetli kokularını gidermek için bol kaynar suda, çok kısa bir süre haşlamak. Badem gibi yemişlerde iç kabukları kolay soyulsun diye blanşe edilir.

Buke Garni:
Defne yaprağı, maydanoz sapları ve yaban kekiğinin iple birbirlerine bağlanarak hazırlanan bir bukettir. Gerekli görülürse buke garni bir tülbente sarılarak da hazırlanılabilir.

Çentmek:
Soğanı ortadan ikiye kesip, üzerine bıçakla her yönde dikine kesikler yaparak, minik minik doğramaktır.

Demlemek:
Pişen yiyecekleri ateşten aldıktan sonra, üzerlerine kapak kapatarak kendi buharında dinlenmeye bırakmaktır. Lezzetleri içine çekmek anlamına da gelir.

Dinlendirmek:
İçindeki unla ,sıvı maddelerin birbiriyle iyice bütünleşmesi için, hamurun yoğrulduktan sonra bir süre bekletilmesidir.

Fermantasyon:
Mayalanma. 

Fileto:
Tavuk, balık, dana ve kuzu etlerinin kemiklerinin çıkartılarak dilimlere ayrılması anlamına gelir.

Firik:
Buğdayın olgunlaşıp kuramadan elde edilen ürünüdür.

Fiske:
Baş parmağıyla işaret parmağı arasında kalan miktardır.

Flambe:
İkram sırasında hazırlanıp sunulan alevli yemek veya tatlılara verilen addır.

Fondan:
Şekerleme haline gelmiş beyaz krema.

Füme:
Kurutarak saklama yöntemlerinden biri. Et, balık gibi gıdaların ateş dumanında kurutulmasıdır. 

Ganaj:
Pasta yapımında kullanılan çikolata kreması.

Garnitür:
Yemeklerin yanında servis edilen pişmiş sebze, pilav gibi yiyeceklerdir.

Graten:
Dünya mutfak literatüründe iki anlamı vardır. Birincisi pişirilmiş olan yemeğin üzerine parmezan, kaşar, dil peyniri gibi peynir çeşitlerinden birini rendeleyerek üzeri kızarana kadar pişirmek, ikincisi ise yemeğin üzerine beşamel sos dökerek yemek pişene ve sosun üzeri kızarana kadar fırında tutmaktır.

Hollandez Sos:
Yumurta sarısı, tereyağı ve limon suyu ile yapılan sıcak sos. 

Homojen:
Maddelerin birbirleriyle iyice karıştığı, her tarafın da aynı özelliği taşımasıdır.

İnstant:
Anında, derhal hazır.

Jülyen Doğramak:
Sebzeleri ince uzun şekilde doğramasıdır.

Karamel:
Şekerin ateşte eritilmesi sonucu kahverengi olması.

Kef:
Et haşlanırken suyun üzerinde biriken tortu.

Konkase Domates:
Kaynayan suya atılan domatesler kabukları çatlamaya başlayınca çıkarılır, soğuk suya atılır. Böylece kolayca kabukları soyulur. 

Kruton:
Değişik şekillerde kesilmiş, yağda veya fırında kızartılmış ekmek.

Kulak Memesi Kıvamı:
Hamurların ne çok sert, ne de akıcı olmayacak kıvamda yoğrulması. Yumuşak bir hamur elde etmektir.

Kuşbaşı Doğramak:
Eti veya sebzeleri, iri küpler şeklinde doğramak.

Marine Etmek:
Sosta bekleterek terbiye etmektir. 

Meyane:
Un ve su ile elde edilen karışıma verilen isimdir. Süt ile yapıldığında ise beşamel adını alır.

Muskat:
Ceviz görünümünde, fındık büyüklüğünde muskat ağacı meyvelerinden elde edilen bir baharat.

Mühürlemek:
Etleri pişirmeden önce kuvvetli ateşte yağ ile kızartmak. Kuvvetli ateşte kimyasal yapısı değişen protein sertleşir ve pişme sürecinin devamında bir zırh gibi etin öz suyunun dışarı çıkmasına engel olur. Böylece etin suyu, tadı ve yararlı maddeleri içinde kalmış olur.

Ograten:
Üzeri fırında kızartılmış yemek veya yiyecek.

Özleştirmek:
Hamuru iyice yoğurarak esnek hale getirmek.

Pandispanya:
Bir çok pastanın temel malzemesi olan yumurta, şeker ve undan yapılan, sünger gibi yumuşacık bir kek.

Pane:
Yiyecekleri önce una ve yumurtaya sonra istenirse galeta ununa bulayıp kızartmaya denir.

Piyazlık Doğramak:
Soğanın soyulduktan sonra uzunlamasına yarıya kesilip yarım ay şeklinde doğranmasıdır.

Poşe:
Yumurtayı kabuksuz olarak kaynar suyun içerisinde pişirmektir.

Pralin:
Karamelli, iri çekilmiş fındık ve badem. Pastacılıkta kullanılır.

Rozbif:
Dana etinin tek parça halinde dışının kabuk tutup içinin pembe kalacağı şekilde pişirilmesi.

Ruşeym:
Buğdayın özü demektir. Buğday taneciğinin en tepesindeki filizdir.

Sorbe:
Meyveli dondurma veya meyve dondurması. 

Sote:
Küçük parçalar halinde doğranmış et ve sebzelerin kızgın yağda karıştırılarak kısa sürede pişirilmesidir.

Şerbet:
Şeker ve suyun kaynatılarak kıvam almış hali. Tatlılar da kullanılır.

Tart:
Kalıpta pişen meyveli pasta.

Tartölet:
Bir porsiyonluk minik tartlar.

Terbiye Etmek:

Hazırlanan karışımda bir süre bekletilerek yumuşaklık ve lezzet kazandırmak; veya yemeklerin suyuna un, yumurta, limon gibi  malzemeleri ekleyerek koyulaşmasını sağlamak. 

Tranş:
Dilim, dilimleme. (Örneğin limon, jambon gibi)

Trüf :
Toprağın içinden çıkarılan, siyah yuvarlak ve aromatik bir mantar türüdür.

Verev Kesmek:
Bir köşeden karşı köşeye doğru eğik kesme şeklidir.

Volovan:
Yaprak hamuru  ile hazırlanan kuş yuvasına benzeyen börek. 

Zar Şeklinde Doğramak:
Yiyeceklerin oyun zarı  veya küp küp kesme, doğrama usulüdür.



zebra kek



Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt (veya süt)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı kakao
Yapılışı:


Kakao hariç tüm malzemeler sırasıyla bir kaseye alınarak çırpılır. Hamurun yarısı başka bir kaba alınarak kakao ilave edilir ve tekrar çırpılır. Böylece beyaz ve kakaolu olmak üzere iki çeşit hamur elde edilir. Yağlanmış ve unlanmış yuvarlak bir fırın tepsisinin tam ortasından başlayarak bir kepçe beyaz bir kepçe kakaolu hamur sırasıyla üst üste dökülür. Daha sonra hamurun üzeri kürdan ile çizilir. 170 dereceli fırında pişirilir.
















3 Ekim 2013 Perşembe

patlıcan pizzası

Pizza denilince aklınıza hamur ile hazırlayacağınız bir pizza gelmesin. Bu yemeğe pizza denmesinin sebebi patlıcandan oluşan tabanını, pizza gibi istediğiniz malzemelerle süsleyebiliyor olmanızdan geliyor.



Malzemeler:
  • 3 patlıcan
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • tuz
Sosu İçin:
  • 5 domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • tuz
  • karabiber
  • kekik
  •  pul biber
Üstü İçin:
  • 150 gr. kıyma (veya tavuk,hindi kuşbaşı)
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • tuz
  • karabiber
  • 2 kuru soğan
  • 3 çarliston biber
  • kaşar peyniri rendesi
Yapılışı:

Patlıcanlar alacalı soyularak bir parmak kalınlığında halka halka dilimlenir. Fırın tepsisine alınarak üzerine yarım su bardağı sıvı yağ, tuz serpilerek karıştırılır. Fırında patlıcanların önce bir tarafı daha sonra diğer tarafı pişirilir. Sosu hazırlanır. Tencereye sıvıyağ, küp doğranmış domatesler ve sarımsaklar alınarak kavrulur. Tuz ve baharatlar eklenerek ocaktan alınır. Ayrı bir yerde de sıvıyağ ile kıyma kavrulur. Tuz ve karabiber eklenir. Fırında pişmiş patlıcanların üzerine önce domatesli sos gezdirilir. Daha sonra üzerine kavrulmuş kıyma, doğranmış siyah ve yeşil zeytin, piyazlık doğranmış kuru soğan ve biberler yerleştirilir. En son kaşar peyniri rendesi serpilerek 200 dereceli fırında pişirilir.









1 Ekim 2013 Salı

yeşil domates yemeği








Malzemeler:
  • 5 adet yeşil domates
  • 1 soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 çarliston biber
  • 1 kapya biber( kırmızı biber)
  • 1 kırmızı domates
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • tuz
  • karabiber
  • yarım su bardağı su
Yapılışı:


Sıvı yağ ile önce küçük doğranmış soğan kavrulur. Daha sonra halka halka doğranmış biberler ve sarımsak ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Küçük küpler halinde doğranmış kırmızı domates ve salça eklenir. Kavrulunca su ilave edilir. Kaynayınca iri doğranmış yeşil domatesler, pirinç, tuz ve karabiber eklenerek pişirilir.