30 Eylül 2013 Pazartesi

mahlepli peynirli poğaça


Malzemeler:

Hamuru İçin:
  • 1 yumurta akı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı margarin (yumuşak)
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
İç Harcı İçin:
  • beyaz peynir (ezilmiş)
  • maydanoz (kıyılmış)
  • karabiber
Üzeri İçin:
  • 1 yumurta sarısı
Yapılışı:

Hamur malzemeleri bir kaba sırasıyla alınarak yoğrulur. İçinde bir kasede karıştırılır. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparılarak  elle bastırılarak çay tabağı büyüklüğünde açılır. Peynirli içi konularak bir ucu diğer ucun üzerine kapatılır. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.



29 Eylül 2013 Pazar

arnavut ciğeri





Malzemeler:
  • 500 gr. dana ciğeri (kuşbaşı)
  • 1 çay bardağı un
  • kırmızı toz biber 
  • tuz
Kızartmak İçin:
  • sıvı yağ
Yapılışı:


Un, kırmızı toz biber ve tuz karıştırılır. Ciğerler bu karışıma bulanarak kızgın sıvı yağda kızartılır. 











26 Eylül 2013 Perşembe

tavuk sote



Malzemeler:
  • 500 gr. tavuk kuşbaşı
  • 4 tane çarliston biber 
  • 3 adet orta boy domates
  • 2 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı biber salçası 
  • tuz
  • karabiber
  • köri
  • kekik
  • biraz su
Yapılışı:

Sıvı yağ ile önce halka halka doğranmış biberler kavrulur. Tavuk ve sarımsak eklenerek kavrulmaya devam edilir. Daha sonra salça ve küp doğranmış domatesler eklenir. Tuz, baharatlar ve biraz su ilavesi ile suyunu çekene kadar pişirilir.



24 Eylül 2013 Salı

kabak cacığı

Kabak cacığı Ürgüp yöresine ait bir kabak yemeği. Az yağ ile pişirildiğinde diyet içinde ideal ve lezzetli bir yemek aynı zamanda.





Malzemeler:
  • 6 kabak
  • 2 soğan
  • 4 sivri biber 
  • 2 domates
  • 2 çorba kaşığı pilavlık bulgur
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • tuz
  • yeteri kadar su
Üzeri İçin:
  • sarımsaklı yoğurt
  • pul biber
Yapılışı:

Sıvı yağ ile önce küçük doğranmış soğan ve daha sonra halka halka doğranmış biberler kavrulur. Salça ve küp küp doğranmış domatesler eklenir ve kavrulmaya devam edilir. İri küpler halinde doğranmış kabaklar da eklenerek biraz çevrilir. Su, yıkanmış süzülmüş bulgur ve tuz ilave edilerek pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.








22 Eylül 2013 Pazar

peynirli patlıcan kızartması


Peynirin lezzet kattığı farklı bir patlıcan kızartması.



Malzemeler:
  • 3 patlıcan
Arası İçin:
  • 1 kase beyaz peynir (ezilmiş)
  • maydanoz
  • biraz yumurta akı
  • karabiber
Bulamak İçin:
  • 1 yumurta sarısı
Kızartmak İçin:
  • sıvı yağ
Yapılışı:


Patlıcan soyulur ve dilimlenir. Tuzlu suda bekletilir, suyu sıkılır ve kurulanır. Bir kasede beyaz peynir, kıyılmış maydanoz, yumurta akı ve karabiber karıştırılır. İki patlıcan dilimi alınır. Aralarına peynirli harç konularak iki patlıcan birbirine yapıştırılır. Çırpılmış yumurta sarısına batırılarak kızgın sıvı yağda kızartılır.




21 Eylül 2013 Cumartesi

kıymalı karnıyarık böreği



Malzemeler:
  • 2 adet yufka
Sosu İçin:
  • yarım su bardağı yoğurt
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
İçi İçin:
  • 200 gr. kıyma
  • 1 soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz
  • karabiber
Üstü İçin :
  • domates
  • yeşil biber
  • yumurta sarısı
Yapılışı:

Sıvı yağ ile soğan ve kıyma kavrulur. Salçalar, tuz, karabiber ilave edilerek ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Sosu hazırlanır. Yoğurt, yumurta, sıvı yağ bir kasede çırpılır. Yufkalardan biri tezgah üzerine yayılır. Sosu üzerine sürülür. İkinci yufkada soslu yufkanın üzerine yayılır. Yufkalar 12 eşit üçgen parçaya kesilir. Kesilen parçaların geniş tarafına kıyma konularak rulo sarılır. Yağlanmış tepsiye dizilir. Her böreğin sadece üst katı uzunlamasına ortasından kesilir. Bu kesilen yere  birer adet domates ve yeşil biber dilimi konulur. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek kızarana kadar fırında pişirilir.




20 Eylül 2013 Cuma

elmalı tart





Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 4 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 50 gr. margarin (yumuşak)
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
İçi İçin:
  • 4 elma rendesi
  • 4 çorba kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı:


Önce içi hazırlanır. Elma rendesi ve şeker ocakta suyunu çekene kadar pişirilir. Ocaktan alınarak tarçın eklenir ve karıştırılır. Soğumaya bırakılır. Hamur malzemeleri sırasıyla bir kaba alınarak yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça alınarak kenara ayrılır. Geri kalan hamur yuvarlak orta boy yağlanmış tepsiye elle bastırılarak yerleştirilir. Üzerine soğumuş olan harcı her tarafına yayılır. Ayrılan hamur küçük parçalara ayrılır. Her parçadan elle rulo yapılarak şeritler oluşturulur ve hamurun üzerine yatay ve dikey olarak yerleştirilir. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.




19 Eylül 2013 Perşembe

sebzeli risotto

Risotto İtalyan mutfağına ait bir yemek. Pirinçlerin nişastalarını salmaları ile oluşan kremamsı kıvamı risottonun özelliğidir. Orijinal tarifinde arborio pirinci, şarap ve parmesan peyniri kullanılıyor. Bunları kullanmadan mutfağınızdaki malzemelerle Türk mutfağına uyarlanmış haliyle yapmak isterseniz işte tarifi.



Malzemeler:
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3.5 su bardağı tavuk suyu
  • 1 tavuk göğsü (haşlanmış)
  • 1 soğan
  • 1 havuç (rende)
  • 6- 7 adet mantar
  • 1 çorba kaşığı elma sirkesi
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı tulum peyniri (veya kaşar peyniri)
  • tuz
  • karabiber
Yapılışı:

Sıvı yağ ile önce küçük doğranmış soğan kavrulur. Havuç rendesi ilave edilir ve yumuşayana kadar kavrulur. Mantarlar ilave edilerek biraz çevrilir. Pirinç, sirke, tuz ve karabiber eklenerek kavrulmaya devam edilir. Tavuk suyu yavaş yavaş çektirilerek ve sürekli karıştırılarak ilave edilir. Suyunu çekince haşlanıp küçük doğranmış tavuk etleri, tereyağı ve peynir rendesi ilave edilerek ocaktan alınır ve demlenmeye bırakılır.




17 Eylül 2013 Salı

pankek


Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 fiske tuz
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2 su bardağı un
  • yarım paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı kakao
Üzeri İçin:
  • reçel veya bal
  • tereyağı
Yapılışı:


Yumurta, süt, sıvı yağ, tuz ve şeker bir kasede çırpılır. İçine un, karbonat ve vanilya ilave edilir. Bu hamurun yarısı başka bir kaseye alınarak kakao ilave edilir ve karıştırılır. Küçük bir teflon tava sıvı yağ ile biraz yağlanır. Önce beyaz hamurdan bir kepçe dökülür. Üst kısmı göz göz olup katılaşmaya başlayınca spatula ile çevrilerek diğer tarafı da pişirilir. Servis tabağına alınır. Beyaz hamur bitene kadar aynı işlem uygulanır. Arada tava tekrar biraz daha yağlanır. Daha sonra kakaolu hamurda aynı şekilde pişirilir. (Böylece beyaz hamurdan 4, kakaolu hamurdan da 4 olmak üzere 8 adet pankek elde etmiş oluyoruz.)








terbiyeli patates çorbası




Malzemeler:
  • 3 patates
  • 1 havuç
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 6 su bardağı su
  • tuz
  • karabiber
Terbiye İçin:
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
Yapılışı:


Sıvı yağda önce  küçük doğranmış soğan ve sarımsak kavrulur. Küp küp doğranmış havuç eklenerek biraz daha kavrulur. Su eklenir. Kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca küp küp doğranmış patatesler, tuz ve karabiber ilave edilir. Sebzeler pişince mikserler püre haline getirilir. Terbiye için yoğurt ve yumurta sarısı ayrı bir kasede çırpılır. Biraz çorbanın suyundan da ilave edilir. Terbiye çorbaya azar azar ilave edilir ve çorba sürekli karıştırılır. En son tereyağ da ilave edilerek kısık ateşte bir taşım kaynatılır.



16 Eylül 2013 Pazartesi

humus



Malzemeler:
  • 1 su  bardağı nohut
  • yarım su bardağı tahin
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet limon suyu
  • tuz
  • kimyon
Üzeri İçin:
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:

Nohut akşamdan ıslatılır. Ertesi gün suyu süzülüp yumuşayana kadar haşlanır. Daha sonra kabukları soyularak iyice ezilir. Üzerine tahin, sıvı yağ, limon suyu, dövülmüş sarımsak, tuz, kimyon konulur. Karıştırılır. Servis tabağına alınır. Ocakta  sıvı yağ ve kırmızı toz biber kızdırılır ve  üzerine gezdirilir. 




14 Eylül 2013 Cumartesi

mercimek köftesi




Malzemeler:
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı  köftelik bulgur
  •  2.5 su bardağı su
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 2- 3 dal taze soğan 
  • 2 diş sarımsak
  • yarım demet maydanoz
  • 4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • limon suyu
  • tuz
  • karabiber
  • kimyon
  • kırmızı toz biber
  • pul biber
Yapılışı:

Kırmızı mercimek yıkanır ve su ile haşlanır. Mercimek piştikten sonra ocaktan alınarak üzerine köftelik bulguru eklenir ve karıştırılır. Kapağı olarak bulgur şişene kadar bekletilir. Kuru soğan ince ince doğranır ve sıvı yağ ile kavrulur. Sarımsak, domates ve biber salçası da soğanın üzerine eklenir. Bir kaç kez karıştırdıktan sonra ocaktan alınır. Kavrulmuş soğanlı harç, yeşillikler, tuz ve baharatlar mercimek ve bulgur karışımına eklenir.  Bütün malzemeler iyice karışacak şekilde yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır ve şekil verilir. Kıvırcık veya marul yaprakları ile servis yapılır.



13 Eylül 2013 Cuma

lorlu kurabiye


Malzemeler:
  • 1 yumurta sarısı
  • 1.5 su bardağı pudra şekeri
  • 2 su bardağı lor peyniri
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı margarin (yumuşak)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar un
Üzeri İçin:
  • 1 yumurta a
  • toz şeker
Yapılışı:


Bütün malzemeler sırasıyla yoğurma kabına alınarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Cevizden daha iri parçalar koparılarak yuvarlanır. Önce yumurta akına daha sonra toz şekere batırılarak yağlanmış tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.






12 Eylül 2013 Perşembe

patlıcanlı ekmek salatası

Hürriyet Ailenin hazırladığı Doygun Ekmekli Lezzetler yemek kitabında yayınlanan tarifim.




Malzemeler:
  • 12 adet kızarmış ekmek
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • 3 adet patlıcan
  • 5- 6 adet çarliston biber
Sosu İçin:
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 3 adet domates 
  • 1 diş sarımsak
  • tuz
  • karabiber
Kızartmak İçin:
  • sıvı yağ
Yapılışı:


Kızarmış ekmekler tepsiye yan yana dizilir. Üstüne sarımsaklı yoğurt dökülerek her tarafı kaplanır. Patlıcanlar alacalı soyulur, dilimlenir ve kızgın sıvı yağda kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınır. Biberlerde uzunlamasına ikiye ayrılır. Çekirdekleri temizlenerek ortadan ikiye kesilir ve kızartılır. Ayrı yerde sıvı yağda küçük doğranmış domatesler sarımsakla birlikte kavrulur. Tuz ve karabiber eklenir. Kaynayınca ocaktan alınır. Kızarmış ekmeklerin üstüne önce patlıcanlar daha sonra biberler ve domates dökülür.



10 Eylül 2013 Salı

damla çikolatalı kek



Malzemeler:

Keki İçin:
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • yarım su bardağı süt
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 2 çorba kaşığı damla çikolata
Çikolata Sosu İçin:
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 1 su bardağı su
  • veya
  • hazır çikolata sosu
Üzeri İçin:
  • damla çikolata
Yapılışı:


Kek malzemeleri sırasıyla bir kasede çırpılır. Yağlanıp un serpilmiş küçük kalıplara dökülür. Fırında pişirilir. Çikolata sosu için gerekli malzemeler karıştırılarak ocakta kaynayana kadar pişirilir. Ocaktan alınarak ılınmaya bırakılır. Kek iyice soğuyunca ılık sosu üzerine dökülür. Üzeri damla çikolata ile süslenir.





Diğer kek tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.





7 Eylül 2013 Cumartesi

peynirli kırmızı biber ruloları


Malzemeler:
  • 4 adet közlenmiş kırmızı biber
İçi İçin:
  • 1 kase beyaz peynir (ezilmiş)
  • 2 çorba kaşığı ceviz (iri dövülmüş)
  • biraz maydanoz (kıyılmış)
  • karabiber
  • pul biber
Sosu İçin:
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 1- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
Yapılışı:


İç malzemeleri bir kasede karıştırılır. Közlenmiş kırmızı biberlerin kabuğu soyularak uzunlamasına ikiye kesilir. Çekirdekleri temizlenir. Peynirli iç konularak rulo sarılır. Kürdan ile tutturulur. Bir kasede çırpılarak hazırlanmış sos, kırmızı biberlerin üzerine gezdirilir.










4 Eylül 2013 Çarşamba

tiramisu

Son zamanlarda meyveli, damla çikolatalı ve labnesiz olanlarına rastlıyorum. Ama benim favorim klasik tiramisu.




Malzemeler:
  • 1 tane hazır pasta keki (kakaolu)
Islatmak İçin:
  • 1 tatlı kaşığı granül kahve
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 su bardağı sıcak su
Kreması İçin:
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1 yumurta sarısı
  • yarım paket labne peyniri
Üzeri için:
  • kakao
Yapılışı:


Pasta kekinin üst parçası ters çevrilerek pasta tabağına alınır. Granül kahve, şeker ve su karıştırılarak pasta kekinin alt ve üst parçası ıslatılır. Labne peyniri hariç krema malzemeleri karıştırılarak ocakta koyulaşana kadar pişirilir. Ilınınca labne peyniri eklenerek mikserle çırpılır. Bu krema pasta kekinin alt katına sürülür. Kekin diğer parçası kremanın üzerine kapatılarak en üste tekrar krema sürülür. Ilınınca üzerine kakao elenir.





3 Eylül 2013 Salı

taze fasulye kavurması



Malzemeler:
  • yarım kg. taze fasulye
  • su (haşlamak için)
  • 1 soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 domates
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 yumurta
  • yarım su bardağı su
Yapılışı:

Taze fasulyenin kenarlarındaki kılçıkları ve başları temizlenir, yıkanır. İki parmak uzunluğunda verev olarak kesilir. Tencereye su ile birlikte alınarak haşlanır ve süzülür. Ayrı bir yerde sıvı yağda soğan kavrulur. Salçalar ve daha sonra küp küp kesilmiş domates eklenir. Yumurtalar kırılarak karıştırılır. En son süzülmüş taze fasulye, tuz ve karabiber eklenir. 1/2 su bardağı su ilave edilerek pişirilir.