31 Ağustos 2013 Cumartesi

püreli kebap






Malzemeler:

 Kebap İçin:
  • 500 gr. dana kuşbaşı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 soğan (orta boy)
  • 4 sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2  orta boy domates püresi
  • tuz
  • karabiber
  • su
Püre İçin:
  • 6 adet orta boy patates (haşlanmış)
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • tuz
  • karabiber
Yapılışı:

Etler tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar su ile yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirilir. Daha sonra tencereye sıvıyağ,  piyazlık doğranmış soğanlar, halka halka kesilmiş sivri biberler ilave edilerek kavrulur. Salçalar, domates rendesi, tuz ve karabiber eklenir ve pişirilir. Bu arada püre hazırlanır. Haşlanıp ezilmiş patates, tereyağı ve süt ocağa alınarak biraz koyulaşana kadar karıştırılır. Tuz ve karabiber eklenerek ocaktan alınır. Servis tabağına önce patates püresi daha sonra üzerine tas kebabı konularak servis yapılır.








30 Ağustos 2013 Cuma

çiğ börek

Kıymalı yada peynirli sevenler için iki farklı çiğ börek.


Malzemeler:

Hamuru İçin:
  • 1 yumurta
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 su bardağı su
  • aldığı kadar un
Kıymalı İç :
  • 150 gr.  kıyma
  • 1 adet  soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • karabiber
Peynirli İç:
  • 150 gr. beyaz peynir (ufalanmış)
  • maydanoz (kıyılmış)
  • karabiber
Yapılışı:

Yoğurma kabına hamur malzemelerinin hepsi alınır. Kulak memesi yumuşaklığında  bir hamur yoğurulur. Biraz dinlendirilir.  Bu arada iç malzemeleri ayrı ayrı çiğ olarak bir kasede karıştırılarak hazırlanır. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır. Tezgah unlanarak hamur parçaları merdane yardımı ile kahvaltı tabağı büyüklüğünde açılır. Ortasına iç malzemesinden koyularak yarım ay şeklinde kapatıp kenarları bastırılır. Kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartılır ve kağıt havlu üzerine alınır.



Diğer hamur işi tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.








29 Ağustos 2013 Perşembe

zeytinyağlı barbunya


Malzemeler:
  • yarım kg. taze barbunya
  • 1 soğan (büyük)
  • 2 diş sarımsak
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 patates (orta boy)
  • 1 havuç
  • 1 domates (orta boy)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  •  tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 3 su bardağı su
Yapılışı:

Barbunya ayıklanır, yıkanır ve süzülür. Tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar su ile 10 dk. kaynatılır ve suyu süzülür. Zeytinyağında önce soğan ve küp şeklinde doğranmış havuç kavrulur. Daha sonra  yine küp şeklinde doğranmış patatesler ve sarımsak ilave edilerek çevrilir. Salçalar ve küçük doğranmış domateslerde ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Barbunya, tuz, şeker ve su ilave edilerek pişirilir.




26 Ağustos 2013 Pazartesi

yoğurtlu hamur kızartması


Malzemeler:

  • 1 yumurta 
  • 4 çorba kaşığı yoğurt 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı sirke 
  • aldığı kadar un 
Kızartmak İçin: 
  • sıvı yağ 
Yapılışı: 


Bütün malzemeler bir kapta karıştırılarak yoğrulur. Kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edilir. Merdane ile unlanarak servis tabağı büyüklüğünde açılır. Çay bardağı ile kesilir. Ortasında parmakla delik oluşturulur. Kızgın sıvı yağda kızartılır. 






Diğer hamur işi tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.

fasulye diblesi


Malzemeler:
  • yarım kg. taze fasulye
  • 1 soğan
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 domates rendesi
  • yarım su bardağı pirinç
  • tuz
  • 1.5 su bardağı su
Yapılışı:


Taze fasulye iki parmak genişliğinde kesilir. Sıvı yağda önce soğan kavrulur. Daha sonra domates rendesi ilave edilir ve kavrulur. Taze fasulyelerde eklenerek biraz çevrilir. Yarım su bardağı su ilave edilir. Suyunu çekince yıkanıp süzülmüş pirinç eklenir ve 1 su bardağı su ilavesiyle yumuşayana kadar pişirilir.





25 Ağustos 2013 Pazar

haşhaşlı revani






Malzemeler: 

Hamuru İçin: 

  • 3 yumurta 
  • 1 su bardağı şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı sıvı yağ 
  • 1 su bardağı irmik 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • yarım su bardağı mavi haşhaş tohumu 
Şerbeti İçin: 
  • 1.5 su bardağı şeker 
  • 2 su bardağı su 
Üzeri İçin: 
  • 1 poşet toz krem şanti 
  • 1 su bardağı süt 
Süslemek İçin: 
  • dövülmüş ceviz 
Yapılışı:


Önce şerbeti ocakta kaynatılarak ılınması beklenir. Bu arada hamur malzemeleri sırasıyla bir kasede çırpılır. En son haşhaş tohumu eklenerek diğer malzemelerle karıştırılır. Yağlanıp un serpilmiş tepsiye dökülerek 180 dereceli fırında pişirilir. Kek ılıkken ılık şerbeti üstüne gezdirilir. Toz krem şanti ve süt mikserle çırpılır. Soğumuş olan tatlının üstü kaplanır. Dövülmüş ceviz serpilerek üstü süslenir. 





Diğer tatlı tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.

23 Ağustos 2013 Cuma

kremalı tavuklu makarna





Malzemeler: 
  • yarım paket makarna 
  •  yeteri kadar su  
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ 
Sosu: 
  • 1 adet tavuk pirzola (kuşbaşı) 
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ 
  • yarım çay kaşığı köri 
  • 1 diş sarımsak 
  • kekik 
  • tuz 
  • 1 paket krema 
  • 1 çorba kaşığı krem peynir 
Yapılışı: 

Makarna su, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvıyağ ile haşlanır ve süzülür. Ayrı bir yerde sosu hazırlanır: Sıvı yağda önce tavuk kuşbaşı ve köri kavrulur. Sarımsak, tuz ve kekik eklenir. Tavuk kavrulunca krema ve en son krem peynir ilave edilerek koyulaşmaya başlayınca ocaktan alınır. Bu sos haşlanmış ve süzülmüş  olan makarna ile karıştırılır. 










Diğer makarna tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.
















22 Ağustos 2013 Perşembe

çikolata soslu limonlu parfe

Sıcak yaz günleri için ideal, yapımı pratik, misafir sofralarınızda şık duracak  bir parfe.




Malzemeler: 
  • 1 yumurta akı 
  • yarım su bardağı pudra şekeri 
  • 1 poşet toz krem şanti 
  • 1  su bardağı süt 
  • 1 limon suyu ve 1 limon kabuğu rendesi 
  • 2 paket pötibör bisküvi (sade veya kakaolu)
Çikolata Sosu İçin
  • 1 çorba kaşığı un 
  • 1 çorba kaşığı kakao 
  • 3 çorba kaşığı şeker 
  • 1 su bardağı su veya
  • hazır çikolata sosu 
Üstüne: 
  • bütün fındık 
Yapılışı:

Yumurta akı ve pudra şekeri bir ​​kasede iyice çırpılır. Ayrı bir ​​yerde de toz krem şanti süt ile çırpılarak hazırlanır. Bu iki karışım birleştirilir. Üzerine limon suyu ve kabuğunun rendesi ilave edilir. Bisküvilerde ufalanarak eklenir ve karıştırılır. Strech film yayılmış kalıba dökülür. Buzdolabında birkaç saat soğutulduktan sonra üstüne çikolata sosu dökülür. Bütün fındık ile süslenir.









21 Ağustos 2013 Çarşamba

domatesli bulgur pilavı




Malzemeler:
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 4 su bardağı su
  • 1 büyük soğan
  • 1 büyük domates rendesi
  • 2- 3 adet çarliston biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz
  • karabiber
  • kuru nane
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
Üzeri İçin:
  • kuru nane
  • pul biber
Yapılışı:


Bulgur yıkanır, süzülür ve kenara alınarak bekletilir. Sıvı yağ  ve tereyağında önce soğanlar sonra halka halka doğranmış biberler tencereye alınarak sotelenir. Soğanların ve biberlerin renkleri değişince bulgur eklenerek biraz kavrulur. Domates ve biber salçası tencere ilave edilir ve karıştırılır. Salça kavrulunca, domates rendesi eklenerek karıştırmaya devam edilir. Tuz, karabiber, kuru nane ve ardından sıcak su ilave edilerek kısık ateşte  suyunu çekinceye kadar pişmeye bırakılır. Dinlendirildikten sonra üzerine kuru nane ve dilerseniz pul biber serpilerek servis yapılır.
(Su miktarını bulgurun cinsine göre arttırabilir veya azaltabilirsiniz.)






Diğer pilav tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.

tahinli çıtır rulo

Özellikle tahin ve ceviz uyumunu sevenler için çıtır çıtır pratik bir tarif.






Malzemeler:
  • 2 yufka
İç Harcı İçin:
  • 6 çorba kaşığı tahin
  • 6 çorba kaşığı şeker
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • biraz su 
  • 4 çorba kaşığı ceviz
Üzeri İçin:
  • pudra şekeri
Yapılışı:


Bir yufka tezgaha bütün olarak serilir. İç malzemesi bir kasede karıştırılır. Biraz su eklenerek harç biraz inceltilir. Bu harç yufkanın her tarafına sürülür. Yufka bir ucundan başlayarak rulo sarılır. Bıçakla üç parmak uzunluğunda verev veya düz kesilir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üstlerine parmak uçları ile biraz su serpilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.


20 Ağustos 2013 Salı

ajvar

Ajvar; Balkan ülkelerine ait lezzetli bir sos. Kahvaltılarda ekmeğe sürülerek veya yemeklerin yanında salata olarak servis yapılabiliyor. Sıcakken kavanozlara koyup, soğuduktan sonra  buzdolabında bütün kış saklanabildiği için dilediğiniz zaman kullanabiliyorsunuz.


Malzemeler:
  • 1 soğan
  • 1 havuç rendesi
  • 2 diş sarımsak
  • 4 adet domates rendesi
  • 3 adet patlıcan (közlenmiş)
  • 3 adet kırmızı biber (közlenmiş)
  • tuz
  • karabiber
  • kırmızı toz biber
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
Yapılışı: 


Sıvı yağda önce soğan ve havuç rendesi kavrulur. Sarımsak, domates rendesi, tuz ve baharatlar ilave edilir. Suyunu çekmeye yakın kabukları temizlenmiş ve küçük küçük doğranmış patlıcan ve kırmızı biber eklenerek biraz çevrilir. Ocaktan alınır. (Dilerseniz blender da tamamen püre kıvamına getirebilirsiniz.) Sıcakken kavanoza konulur. Üzerine uzun süre dayanması için sıvı yağ gezdirilir. Ağzı sıkıca kapatılarak bir bezin üzerinde ters çevrilerek soğuyana kadar bekletilir. Buzdolabında saklanır.










erik marmelatı


Malzemeler:
  • 1 kg erik
  • 2 su bardağı toz şeker
  • yarım su bardağı su
Yapılışı:


Erikler yıkanır ve ikiye kesilerek çekirdekleri çıkarılır. Tencereye alınır. Üzerine şeker ve su konularak ocakta koyulaşana kadar kaynatılır. Ilınınca kevgirden ezilerek geçirilir. Böylece kabuklarının kevgirde kalması sağlanarak pürüzsüz hale getirilir. Sıcakken kuru bir kavanoza konulur ve ağzı sıkıca kapatılır. Bir bezin üzerine ters çevrilerek konulur.









süleymaniye çorbası






Malzemeler: 
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek 
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ 
  • 1 çorba kaşığı tereyağı 
  • 1 soğan 
  • 1 diş sarımsak 
  • 1 havuç 
  • 1 kabak 
  • 1 patates 
  • 1 tutam  ıspanak veya pazı yaprağı  (kıyılmış) 
  • 1 çorba kaşığı un 
  • tuz
  • karabiber 
  • 1 su bardağı tavuk suyu 
  • 4 su bardağı su 
Köfte için: 

  • 150 gr. kıyma 
  • 1 çorba kaşığı un 
  • tuz
  • karabiber
  • kimyon 
Kızartmak İçin: 

  • sıvı yağ 
Yapılışı: 


Köfte malzemeleri yoğrulur, misket şeklinde köfteler yapılır ve az yağda kızartılır. Tencerede sıvı yağ ve tereyağı alınarak soğan ve sarımsak kavrulur. Un ilave edilerek kokusu çıkana kadar kavrulur. Küçük doğranmış veya rendelenmiş sebzeler, tuz ve karabiber eklenir. Yıkanmış mercimekte eklenerek biraz çevrilir. Su ve tavuk suyu katılarak sebzeler yumuşayana kadar pişirilir. Pişmesine yakın ıspanak eklenir. Blender ile pürüzsüz hale getirilir. Çorbaya en son kızarmış köfteler ilave edilir. 







Diğer çorba tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.

19 Ağustos 2013 Pazartesi

zeytinli ve salçalı rulolar

Çay saatleri için aynı hamurdan iki farklı lezzet elde edebileceğiniz çabuk bayatlamayan yemesi keyifli bir tarif.


Malzemeler:

Hamuru İçin:

  • 2 yumurta
  • yarım paket margarin (yumuşak)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 6 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 6 su bardağı un
İç Harcı:

Birinci Çeşit İçin:

  • beyaz peynir
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 çorba kaşığı biber salçası
  • ceviz (iri dövülmüş)
  • karabiber
  • pul biber
  • kekik
Diğer Çeşit İçin:
  • zeytin ezmesi
Üstüne:
  • 1 yumurta akı
  • kekik
Yapılışı:


Hamur malzemeleri yoğrulur ve hamur iki eşit parçaya ayrılır. Bu iki hamurda merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açılır. İçi hazırlanır. Bir kasede beyaz peynir, salçalar, ceviz ve baharatlar iyice karıştırılır. Birinci hamurun üstüne peynirli salçalı harç sürülür. Diğer hamura  zeytin ezmesi sürülür. İkisi de rulo sarılarak kolay kesilebilmesi için dolapta biraz dinlendirilir. Daha sonra dolaptan alınarak iki parmak kalınlığında dilimlenir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üstlerine yumurta akı ve kekik karışımı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir.


çilekli lokum


Benim gibi irmikli ve sütlü tatlıları sevenler için sunumu farklı ve yapılışı pratik bir tatlı tarifi.

Malzemeler:
  • 3 su bardağı süt
  • 8 çorba kaşığı irmik
  • 8 çorba kaşığı şeker
  • 1 poşet krem şanti (toz halde) 
  • 1 çorba kaşığı hindistan cevizi
Bulamak İçin:
  • hindistan cevizi
Üstüne:
  • çilek reçeli (veya dilediğiniz bir reçel)
Yapılışı:


Şeker, irmik ve süt ocakta koyulaşana kadar karıştırılarak pişirilir. Kaynayınca ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. İyice soğuduktan sonra toz krem şanti ve hindistan cevizi eklenip elle yoğrulur. Biraz dinlendirilir. Cevizden daha iri parçalar kopartılarak yuvarlanır. Hindistan cevizine bulanır. Ortası çukurlaştırılarak çilek reçeli konulur. Buzdolabında soğutularak servis yapılır.
(Tatlıyı sulandırmaması için reçel servise yakın bir zamanda konulmalı.) 


18 Ağustos 2013 Pazar

tavuklu hünkar beğendi

Malzemeler:

Tavuk Sote İçin:

  • 500 gr. tavuk kuşbaşı
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yeşil biber
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • tuz
  • karabiber
  • biraz sıcak su
Beğendi İçin:
  • 4 adet patlıcan (közlenmiş)
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • tuz 
  • karabiber
  • kekik
Yapılışı:


Tencereye önce sıvı yağ alınarak kızdırılır. Un 1 yada 2 dk. kadar kavrulur. Süt azar azar ilave edilir ve sürekli karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir. En son közlenip ezilmiş patlıcanlar, tuz ve karabiber eklenerek ocaktan alınır. Ayrı yerde  sıvı yağda önce halka halka doğranmış yeşil biberler ve tavuk etleri sotelenir. Sarımsak ve salça eklenir ve rengi değişene kadar çevrilir. Üstünü örtecek kadar sıcak su, tuz, karabiber ve kekik katılarak pişmeye bırakılır. Servis tabağına önce patlıcan beğendi daha sonra üzerine tavuk sote alınır.


patlıcanlı kırmızı biber dolması

Pirinçle yapılan dolmalara alternatif olabilecek ve çay saatlerinde de sunulabilen kırmızı biber sevenler için değişik bir lezzet.



Malzemeler:
  • 4 adet közlenmiş kapya biber ( kırmızı biber)
İç Harcı İçin:
  • 2  patlıcan
  • 1 -  2 çorba kaşığı ceviz (iri dövülmüş)
  • 2 adet domates rendesi
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • tuz
  • karabiber
Kızartmak İçin:
  • sıvı yağ
Üstüne:
  • sarımsaklı yoğurt
  • maydanoz (kıyılmış)
  • pul biber
Yapılışı:

Patlıcanlar alacalı soyulur. Zar büyüklüğünde doğranır ve acısının çıkması için tuzlu suda birkaç dakika bekletilir. Daha sonra yıkanır, suyu sıkılır ve kurulanarak kızgın sıvı yağda kızartılır. Havlu üzerine alınır. Ayrı bir yerde 1 çorba kaşığı sıvı yağda domates rendesi ve sarımsak kavrulur. Bir kasede kızarmış patlıcanlar, domates rendesi ve ceviz karıştırılır. Közlenmiş ve kabuğu soyulmuş kırmızı biberlerin içi bu harç ile doldurulur. Üzerlerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Kıyılmış maydanoz ve pul biber serpilerek servis yapılır.









dondurmalı irmik helvası


Malzemeler:
  • 2 su bardağı irmik
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Şerbeti İçin:
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı su
Ayrıca:
  • dondurma
Yapılışı:


Önce şerbeti için şeker, süt ve su ocakta kaynatılır. Tencereye önce sıvı yağ ve tereyağı alınır. İrmik ve dolmalık fıstıklar ilave edilerek kısık ateşte kavrulur. Rengi değişince şerbeti dökülerek karıştırılır. Suyunu çekince kapağı kapatılarak dinlendirilir. Soğuyunca küçük bir kasenin yarısına kadar önce helva konulur. Ortaya birkaç kaşık dondurma ve dondurmanın da üstüne tekrar helva konularak üstü düzlenir. Servis tabağına ters çevrilerek çıkarılır.